Aandelen van Europese banken zijn hard gedaald dit jaar. Dat komt vooral doordat de winstgevendheid onder druk staat.

Op financiële markten zijn banken fors afgestraft in de eerste weken van dit jaar. De MSCI Index voor Europese banken daalde bijna 19 procent, ruim 10 procentpunt meer dan de brede MSCI Europe Index.

Ook Nederlandse banken kregen op de beurs flinke klappen. Het aandeel ING verloor zo'n 16 procent en ABN Amro werd ruim 17 procent minder waard.

Sommige beleggers maken zich zorgen over de financiële buffers van banken. Zijn die sterk genoeg om flinke tegenvallers op te vangen?

In een sectorrapport van deze week gaan analisten van zakenbank Morgan Stanley op deze kwestie in.

Winst

Het voornaamste probleem voor banken in Europa is dat de winstgevendheid onder druk staat, stellen de analisten van Morgan Stanley. Dat heeft vier oorzaken.

Ten eerste doet de malaise op aandelenmarkten vermogens van particulieren krimpen. Dat betekent voor banken die aan vermogensbeheer doen, lagere commissie-inkomsten.

Dan zijn er de steeds verder dalende rentes die de winstmarge van banken aantasten. Banken durven zelf bijvoorbeeld spaarrentes niet verder dan 0 procent te laten dalen (dus niet negatief te laten worden), terwijl er aan de inkomstenkant geen eind komt aan de druk op hypotheekrentes.

Een derde punt betreft de risico's die banken lopen op bedrijfsleningen aan de oliesector. Als lage olieprijzen leiden tot faillissementen bij energiebedrijven, hebben banken daar last van.

Tot slot is er de onrust rond een speciaal soort bankobligaties die kunnen worden omgezet in aandelen, als het slecht gaat met banken. De rentevergoedingen voor dergelijke obligaties zijn fors omhoog geschoten door de onrust op financiéle markten.

Buffers

De winstgroei bij Europese banken staat onder druk, maar dat betekent volgens Morgan Stanley niet dat beleggers zich grote zorgen moeten maken over de financiële buffers van banken. De reserves van banken zijn als percentage van de naar risico gewogen leningen duidelijk gestegen sinds de kredietcrisis van 2008.