Het aandeel Air France-KLM maakte een flinke koerssprong donderdag. Maar de afstand met prijsvechter Ryanair blijft ook op de beurs groot.

De jaarcijfers over 2015 die luchtvaartmaatschappij Air France-KLM donderdag publiceerde waren een opsteker voor beleggers. De koers van het aandeel schoot met liefst 11 procent omhoog.

Air France-KLM profiteerde van lagere brandstofkosten, maar boekte ook vooruitgang met kostenbesparingen. Dit leidde tot een bedrijfswinst exclusief afschrijvingen van 2, 4 miljard euro in 2015 en dat was meer dan analisten hadden verwacht.

Toch blijft het gat tussen het wereldwijd opererende Air France-KLM en de sterke Europese prijsvechter Ryanair groot.

De nettowinst van Air France-KLM kwam afgelopen jaar uit op 118 miljoen euro. Ryanair hanteert een gebroken boekjaar, maar haalde in het kalenderjaar 2015 een winst van ruim 1, 5 miljard euro.

Aandeel

Het bestuur van Air France-KLM gaf donderdag aan dat het bedrijf zich niet rijk moet rekenen met de daling van brandstofprijzen. De kosten moeten nog fors omlaag om structureel gezonder te worden.

Op de beurs is het prestatieverschil tussen Ryanair en Air France-KLM nog duidelijk zichtbaar. In de afgelopen twaalf maanden zijn beide aandelen gestegen, mede door de aanhoudende daling van olieprijzen.

Maar het aandeel Ryanair heeft sinds februari 2015 een koerswinst van ongeveer 40 procent geboekt, tegen een plus van ongeveer 18 procent voor Air France-KLM.