Wat is het technische beeld bij één van de belangrijkste beursindices ter wereld, de Amerikaanse S&P-500 Index? Michael Nabarro, beleggingsspecialist bij ABN Amro, geeft zijn visie.

Al sinds het begin van het jaar zijn de financiële markten zeer onrustig, waarbij de vrees voor een recessie zich voornamelijk richt op de Verenigde Staten.

Zelf geloof ik niet dat de Amerikaanse economie op een recessie afstevent. Onder meer de sterke binnenlandse consumptie, die voor 70 procent meetelt in de Amerikaanse economie, biedt bescherming tegen een recessie.

S&P-500

Maar wat vertellen de grafieken? In deze bijdrage sta ik stil bij de technische ontwikkeling van de Amerikaanse S&P-500 Index.

De sterke opgaande trendfase voor deze index sinds 2009 is begin dit jaar gebroken en geeft hiermee een aanzienlijke verzwakking weer. Het neerwaarts doorbreken van een stijgende trend wordt echter niet altijd automatisch gevolgd door een dalende trend.

Er ontstaat vaak een overgangsfase waarin nog bepaald moet worden of de trend zijwaarts, neerwaarts of toch weer opwaarts wordt vervolgd. Een dergelijke neerwaartse trendbreuk houdt wel in dat de risico’s zijn toegenomen.

Wat is nu het meest waarschijnlijke scenario?

De S&P-500 Index heeft de grond aangestampt op de horizontale steun op 1.810 punten. Zolang we hierboven blijven, vind ik het beeld neutraal. Let wel, een slotkoers onder dit niveau kan stevige koersdalingen inluiden en zal een negatieve trendfase inluiden.

Er is nu een technisch herstel gaande na de forse koersdalingen en deze beweging heeft nog wat meer ruimte.

Weerstand

Maar de S&P-500 zal weerstand ondervinden tussen de grofweg 1.950-2.000 punten (oude steun wordt nieuwe weerstand). Daar ligt het risico van een lagere top op de loer.

Dit is dus een ander beeld dan de afgelopen zeven jaar waar het kopen op dips het adagium was. Beleggers moeten nu juist niet vergeten winsten te nemen bij oplevingen.

Kortom, tussen de grofweg 1.810 en 2.000 punten is in mijn optiek het technische beeld voor de lange termijn neutraal , maar de ondertoon voor de S&P-500 is negatief vanwege het verslechterende beeld op de korte termijn.

Meer weten? Zie hier op Z24.nl een uitgebreide analyse met grafieken van de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten.