Beleggers beleven een turbulent beursjaar. Europese en Japanse aandelen zijn te verkiezen boven Amerikaanse, stelt Andrew Milligan van Standard Life Investments.

In een analyse van aandelenmarkten geeft beleggingsstrateeg Andrew Milligan van Standard Life Investments om diverse redenen de voorkeur aan aandelenmarkten in Europa en Japan.

In Europa verwacht Milligan een verbetering van de bedrijfswinsten en acht hij een gemiddelde winstgroei van 7 procent realistisch voor dit jaar.

De vooruitzichten voor de bedrijfswinsten in de Verenigde Staten zijn volgens de beleggingsstrateeg minder rooskleurig.

De winstgroei komt bij Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven vooral van aandeleninkoopprogramma’s. De omzetten lopen terug en de winstmarges staan onder druk door een sterke Amerikaanse dollar en hogere loonkosten.

Aantrekkelijk

Japanse aandelen zijn volgens de Britse vermogensbeheerder aantrekkelijk vanwege hun waarderingen. Aandelen van Japanse bedrijven zijn relatief goedkoop geprijsd.

De beurskoersen in Tokio zouden dit jaar kunnen profiteren van de hervormingsdrift van de Japanse regering en een groeiende focus op aandelenrendement.

Japanse bedrijven beschikken daarnaast over ruime kasposities en zien hun winstmarges verbeteren. Ook beginnen hervormingen binnen de bestuurskamers van Japanse bedrijven hun vruchten af te werpen.

Geen recessie

Milligan verwacht niet dat de wereldeconomie aan de vooravond van een nieuwe recessie staat. Ook voorspelt hij dat de economische expansie in de VS aanhoudt, maar dit is volgens de strateeg al in de beurskoersen op Wall Street verwerkt.

De Amerikaanse beurzen doen sinds de start van 2016 overigens minder slecht dan de aandelenmarkten in Europa en Japan.

De Dow-Jonesindex staat sinds de jaarstart 8 procent in de min, terwijl de toonaangevende Nikkei-Index in Tokio tot nu toe circa 17 procent aan waarde heeft zien verdampen.

De Euro Stoxx 50-index, die bestaat uit de vijftig grootste bedrijven van de eurozone, staat voor dit jaar een kleine 15 procent in de min.

De Duitse DAX-Index verloor sinds de start van 2016 zo'n 16 procent. De Amsterdamse AEX-index raakte ongeveer 10 procent aan beurswaarde kwijt.