De Duitse aandelenbeurs gaat dit jaar harder onderuit dan andere West-Europese beurzen. De DAX-Index heeft al 17 procent verloren.

Duitsland staat bekend als de economische motor van de eurozone, maar voor de Duitse aandelenmarkt geldt dat even niet.

De DAX 30-Index, het equivalent van de AEX-Index in Amsterdam, stond afgelopen dinsdag op een jaarverlies van ruim 17 procent.

Duitse beurs

Veel aandelenbeurzen presteren dit jaar slecht, maar bij de grote West-Europese beurzen is de prestatie van de DAX veruit het zwakst.

De Franse CAC-40 staat op een jaarverlies van iets minder dan 14 procent, de AEX-Index op een min van 11 procent en de Britse FTSE-100 Index heeft iets minder dan 10 procent ingeleverd.

Een blik op de vijf grootste verliezers in de DAX-30 Index sinds de start van 2016 levert het volgende beeld op.

Deutsche Bank: -38,7 procent
Commerzbank: -31 procent
BMW: -29 procent
ThyssenKrupp: -27,4 procent
Volkswagen: -26,7 procent

Export

Banken, autofabrikanten en staal: dat zijn de grote verliezers in de Duitse hoofdindex.

De extreme koersval van Deutsche Bank is een beetje een geval apart. Beleggers zijn beducht dat de kapitaalbuffers van deze Duitse grootbank niet solide genoeg zijn om serieuze tegenvallers op te vangen.

Automakers BMW en Volkswagen zitten samen met staalgigant ThyssenKrupp ook bij de grote dalers in de Duitse hoofdindex. En dat zegt iets anders: de kracht van Duitsland als exportkampioen maakt Duitse industriële bedrijven kwetsbaar voor groeivertraging in de rest van de wereld.