Sinds de piekniveaus van mei 2015 zijn sommige aandelenmarkten al meer dan 20 procent gedaald. Tijd om voorzichtig sterker in te zetten op aandelen, stelt vermogensbeheerder Optimix.

Aandelenmarkten zijn vanaf de topniveaus van mei 2015 zwaar gedaald. Voor veel beleggers is de belangrijkste vraag: staat er een nieuwe, grote crisis voor de deur of is dit een tijdeljke dip?

Vermogensbeheerder Optimix, die bij elkaar ruim 2 miljard euro beheert voor vermogende families, directeur-grootaandeelhouders en stichtingen, houdt het vooralsnog op een tijdelijke inzinking.

In de strategiebrief van februari schrijven fondsbeheerders Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling "Wanneer de wereldeconomie zich het komende jaar inderdaad staande houdt, zoals wij op grond van ons basisscenario verwachten, lijkt het onwaarschijnlijk dat er opnieuw een majeure financiële crisis ontstaat."

Stapsgewijs

Volgens Optimix biedt de huidige neergang vooral kansen voor aandelenbeleggers. Probleem is wel dat het heel lastig is om precies te voorspellen waar de top of bodem van een beursbeweging ligt. Dat blijkt pas achteraf.

"Omdat er zowel op de bodem als op de top van de markt geen belletje gaat, kiezen wij er in de praktijk voor om de aandelenweging stapsgewijs te verhogen en te verlagen",  geven de fondsbeheerders van Optimix aan. 

"Nu de laatste top van de aandelenmarkten al ruim acht maanden achter ons ligt, breiden wij onze aandelenbeleggingen weer langzaam uit. Na een eerste stap in december, hebben wij in januari wederom een stap gezet waardoor we nu zeer licht ‘overwogen’ zijn ten opzichte van het lange termijn gemiddelde."

Wel houden de fondsbeheerders van Optimix een slag om de arm. Als de huidige stress op financiële markten overslaat op banken en het vertrouwen in de kredietverlening onder druk zet, wordt het alsnog tijd om de beleggingsportefeuilles "defensiever te positioneren."