Beleggingsfondsen met managers die actief aandelen kopen en verkopen, presteren vaak slechter dan fondsen die slaafs de markt volgen.

De meeste beleggingsfondsen met actieve beheerders die zelf een aandelenportefeuille samenstellen, hebben moeite om op de langere termijn brede marktindices te verslaan. Dat erkent ook superbelegger Warren Buffett.

Een zogenoemd indexfonds dat simpelweg een brede aandelenindex nabootst, is een prima keuze voor particuliere beleggers, meent Buffett.

Actief beleggen

Vaak worden hoge managementkosten genoemd als reden voor de uiteindelijk mindere prestaties van actieve beleggingsfondsen. Maar dat is niet het belangrijkste, stelt onderzoeksdirecteur C. Thomas Howard van vermogensbeheerder AthenaInvest tegenover Forbes.

Howard ziet als belangrijkste gevaar voor actief beheerde beleggingsfondsen dat ze niet consequent vasthouden aan een beperkte selectie van kansrijke aandelen.

Wat vaak gebeurt is dat, naarmate een fonds langer bestaat en groeit, de selectie van kansrijke aandelen wordt uitgebreid met andere aandelen die met minder overtuiging worden gekozen.

De portefeuille wordt groter en gaat meer lijken op een gewone aandelenindex. Daardoor wordt het lastiger om uitzonderlijk te presteren.

De prikkel om uit te breiden en de oorspronkelijke selectie van speciale aandelen te laten verwateren, is volgens Howard groot: fondsmanagers verdienen namelijk een vergoeding die een percentage is van het beheerde vermogen. Hoe groter het beheerde vermogen, des te hoger de inkomsten.

Afwijkend

Een belangrijk selectiecriterium voor actieve beleggingsfondsen moet volgens Howard zijn: een beleggingsfonds waarvan de aandelenportefeuille aantoonbaar afwijkt van brede beursindices. 

Stap twee is de keuze voor een paar fondsen met fondsmanagers die onderling duidelijk afwijkende strategieën hanteren. Op die manier kan een belegger spreiding aanbrengen en niet te afhankelijk worden van één beleggingsstijl.

Maar wat zijn momenteel dan de favoriete beleggingsfondsen van vermogensbeheerder Howard? Helaas, op die vraag kreeg Forbes geen antwoord.