Beursbedrijven met meer vrouwen in de hogere managementlagen presteren beter. Maar de baas hoeft niet per se een vrouw te zijn.

Is het goed voor een bedrijf als er meer vrouwen in de hogere bestuurslagen zitten? Ja, concludeert een nieuwe studie van adviesbureau EY en het Amerikaanse Peterson Institute, waarover The Financial Times bericht.

Het gaat om een breed onderzoek onder ruim 21 duizend beursgenoteerde bedrijven in 91 landen. De conclusie is dat bij ondernemingen waar ongeveer 30 procent van het hogere management vrouw is, de winstmarge gemiddeld zes procentpunt hoger ligt.

Topvrouw

Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat het aanstellen van een vrouw als bestuursvoorzitter geen aantoonbare invloed heeft op de winstgevendheid van beursbedrijven. 

Ook is er geen duidelijk effect te zien als er meer vrouwen in de raad van bestuur of de raad van commissarissen zitten.

De bevindingen van het onderzoek raken de discussie over een zogenoemd vrouwenquotum. "Wetgevers kijken bij beursgenoteerde bedrijven vooral naar de raden van bestuur. Maar de positieve effecten van beleid dat vrouwen breder laat opklimmen bij ondernemingen, zijn mogelijk groter", concludeert de studie en EY en het Peterson Institute.

Ofwel: breed inzetten op diversiteit is goed voor de winstgevendheid van bedrijven.

Rendement

Het onderzoek van EY en het Peterson Institute geeft geen antwoord op een vraag die beleggers stellen: loont het om geld te steken in bedrijven met meer vrouwen aan de top?

De suggestie dat één vrouw aan de top goed is voor de beurskoers duikt regelmatig op. De statistische bewijzen zijn echter niet erg hard, zo blijkt onder meer uit een recente studie van vermogensbeheerder Robeco.

Heel vreemd is dit alles niet, want de keuze voor beleggers is in het geval van topvrouwen beperkt. Bij de 25 bedrijven die zijn opgenomen in de Amsterdamse AEX-Index is er bijvoorbeeld maar één met een vrouwelijke bestuursvoorzitter: Nancy McKinstry van Wolters Kluwer.