De eerste week van februari bracht geen einde aan de beursmalaise. De AEX-Index staat dit jaar op een verlies van meer dan 6 procent.

Geen kentering voor aandelenbeurzen bij de start van februari. Integendeel, de meeste indices gaven weer terrein prijs. 

De cocktail die beleggers nerveus maakt, is nog steeds dezelfde: zorgen over afkoeling van de Chinese economie, lage olieprijzen die beursgenoteerde oliebedrijven raken en onzekerheid over het economisch herstel in de Verenigde Staten.

Voor de Amsterdamse AEX-Index is het jaarverlies opgelopen naar 6,3 procent, op basis van het slot van afgelopen vrijdag. Dat is fors, maar het kan nog erger. De brede, Europese Stoxx 600 Index heeft dit jaar een verlies van 10,8 procent te pakken.

Eén van de zwakst presterende Europese beursindices is de Duitse DAX-Index, die al bijna 14 procent lager staat vergeleken met de start van het jaar.

Opkomende markten

In Azië stond afgelopen maand vooral China in de schijnwerpers. Maar dat wil niet zeggen dat opkomende markten in brede zin het zwaarst getroffen worden door de beursmalaise.

Chinese aandelen doen beroerd dit jaar, met een min van 16 procent voor de Shanghai Composite Index. De brede MSCI Emerging Markets Index houdt het jaarverlies tot nog toe echter beperkt tot 6,9 procent.

De MSCI Emerging Markets Index scoort zelfs een fractie beter dan de MSCI World Index, die 23 aandelenmarkten in ontwikkelde landen representeert. Het jaarverlies voor de MSCI World bedraagt op basis van het slot van vrijdag ruim 8 procent.