Financiële markten twijfelden de afgelopen dagen over het economische herstel in de VS. Maar het is allerminst zeker dat de dollar verder verzwakt.

De onrust op financiële markten sloeg deze week over op de dollar. De Amerikaanse munt is sinds medio 2015 fors sterker geworden ten opzichte van de euro.

Maar in een week tijd is de dollar duidelijk verzwakt en is de euro een paar cent duurder geworden. Was een euro eind januari iets meer dan 1,08 dollar waard, donderdag was dat iets meer dan 1,12 dollar per euro.

Twijfel

De reden voor de verzwakking van de Amerikaanse munt ligt bij toenemende twijfels over het herstel van de Amerikaanse economie.

Het scenario waarbij de Amerikaanse centrale bank geleidelijk de rente verhoogt als de economie aantrekt, werd de afgelopen dagen in twijfel getrokken op valutamarkten.

Als de Amerikaanse rente niet stijgt, wordt het ook niet aantrekkelijker om geld in dollars aan te houden. Dat was een reden voor valutahandelaren om deze week dollars van de hand te doen.

Voor vrijdag keken beleggers uit naar het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Maar dat rapport gaf geen eenduidig beeld.

In januari dit jaar kwamen er 151 duizend banen bij in de Verenigde Staten, zo bleek vrijdagmiddag. Dat was duidelijk minder dan de voorspelde 190 duizend extra banen. 

Slecht nieuws voor de economie, zou je denken.

Maar in het banenrapport viel ook te lezen dat de Amerikaanse uurlonen in januari met 2,5 procent zijn gestegen, vergeleken met een jaar eerder. Blijkbaar gaat het wel zo goed met de Amerikaanse economie dat lonen omhoog kunnen.

Ook is de Amerikaanse werkloosheid gedaald naar 4,9 procent van de beroepsbevolking. 

Dollar

De stijging van de uurlonen en de daling van de werkloosheid laten zien dat beleggers mogelijk te stellig zijn geweest met hun pessimisme over de Amerikaanse economie, aldus valutastrateeg Bipan Rai van de Canadian Imperial Bank vrijdag tegenover persbureau Bloomberg.

De Amerikaanse munt trok na publicatie van de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers vrijdagmiddag ook duidelijk aan. Omstreeks half vier Europese tijd was een euro 1,113 dollar waard.

Dat de recente verzwakking van de dollar doorzet, was vrijdag geen uitgemaakte zaak meer.

Aan de andere kant konden aandelenbeleggers weinig hoop putten uit het arbeidsmarktrapport van vrijdag. Amerikaanse beurzen openden vrijdagmiddag met lichte verliezen.