ArcelorMittal is het grootste staalconcern ter wereld en genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Vrijdag daalde het aandeel weer hard en dat doet ook staaltycoon Lakshmi Mittal pijn.

Staalreus ArcelorMittal had vrijdag bij de publicatie van de jaarcijfers over 2015 meer narigheid in petto voor beleggers.

De staalmarkt verkeert in grote malaise, mede door de enorme overcapaciteit in China waar de economie afkoelt. Dat zet staalprijzen fors onder druk.

Ook marktleider ArcelorMittal heeft last van van dalende staalprijzen. Bovendien moest het bedrijf afgelopen jaar fors afschrijven op de waarde van voorraden en mijnbouwbezittingen. Gevolg: een verlies van 8 miljard dollar in 2015.

Verlies

8 miljard dollar verlies is heel veel, maar daarmee staat ArcelorMittal niet meteen op omvallen. Het eigen vermogen van de staalreus bedroeg eind 2015 27,6 miljard dollar, ofwel 35 procent van het balanstotaal.

ArcelorMittal teert wel snel in op zijn buffers. Eind 2014 was het eigen vermogen nog 36 miljard dollar en bedroeg deze buffer 42 procent van het balanstotaal.

Schulden

De netto schuldenlast van Arcelor stond eind vorig jaar op 15,7 miljard dollar. Door de rentelasten van meer dan een miljard dollar op jaarbasis begint de schuld steeds zwaarder te drukken op de resultaten.

Om de schuldenberg te reduceren kondigde ArcelorMittal vrijdag een aandelenemissie aan ter waarde van 3 miljard dollar. Dat geld wil het concern gebruiken voor schuldreductie.

Een aandelenemissie betekent dat de toekomstige winst verdeeld moet worden over meer aandelen. Dat is nadelig voor zittende aandeelhouders.

Schrale troost voor beleggers is dat ArcelorMittal van oorsprong een Indiaas familiebedrijf is en dat de familie Mittal nog altijd ruim 37 procent van het concern bezit. De Mittals voelen de pijn op de beurs dus ook.

Staaltycoon Mittal

Topman Lakshmi Mittal heeft al toegezegd een derde van de aandelenemissie voor zijn rekening te nemen door 1,1 miljard dollar aan vers geld in het staalconcern te pompen.

Het koersdrama is er niet minder om. Noteerde het aandeel van AEX-fonds ArcelorMittal in mei 2015 nog boven de 10 euro, afgelopen donderdag sloot het aandeel op 3,69 euro.

In acht maanden tijd is ruim elf miljard euro aan beurswaarde verdampt bij ArcelorMittal. Pakweg 4 miljard van dat waardeverlies is geïncasseerd door topman Mittal en zijn familie.

Vrijdagochtend, na het bekend worden van de miljardenverliezen en de plannen voor de aandelenemissie, ging er weer ruim 5 procent van de koers af.