De recente onrust op de aandelenmarkten heeft ook voor passieve beleggers in zogenoemde indexfondsen gevolgen gehad. Sommige beleggers maken zich zorgen dat de populariteit van indexfondsen als een boemerang kan terugslaan.

Columnist Erik Carter van het Amerikaanse magazine Forbes vraagt zich af of er op termijn bedreigingen zijn voor deze passieve investeringsvormen en of er geen zeepbel wordt opgeblazen in de indexfondsen.

Volgens de bekende Amerikaanse activistische investeerder en hedgefondsmanager Bill Ackman is dat laatste namelijk het geval. In een brief aan zijn aandeelhouders waarschuwde Ackman onlangs voor de toenemende populariteit van indexfondsen.

Zeepbel

Ackman, die vorig jaar met zijn hedgefonds Pershing Square verlies leed, vreest dat de sterke groei van fondsen die niets anders doen dan zo nauw mogelijk een aandelenindex volgen, kan leiden tot een zeepbel.

Als namelijk veel beleggers alleen de index volgen, kunnen de onderliggende aandelen overgewaardeerd raken en op lange termijn slechter presteren. "Gelet op wat er gebeurde na het uiteenspatten van de internetzeepbel en het klappen van de huizenmarktbubbel zou dit een ernstige bedreiging voor beleggers kunnen zijn", aldus  Ackman.

Alternatieven

Om deze mogelijke zeepbel te ontlopen kunnen passieve beleggers volgens Forbes-columnist Carter een aantal alternatieven overwegen.

Bijvoorbeeld: beleggingsportefeuilles nog beter spreiden door te investeren in zogenoemde Value Index Funds. Deze fondsen volgen passief een beleggingsmandje dat bestaat uit aandelen die mogelijk ondergewaardeerd zijn.

Als een belegger geen keuze kan maken Value Index Funds, maar ook een duur persoonlijk advies van een specialist wil vermijden, kan ook gebruik worden gemaakt van zogenoemde Robo-Adviseurs. Dat zijn computer-programma's die automatisch op zoek gaan naar mogelijke ondergewaardeerde aandelen.

Beleggers kunnen volgens Carter echter het beste hun investeringskeuzes niet aan de grote klok hangen... om te voorkomen dat ze een volgende zeepbel ontketenen.