Flitshandelaar Flow Traders heeft de wind in de zeilen door de grote koersschommelingen op aandelenmarkten en een recordinstroom van indexfondsen op de beurs.

Dat zeggen fondsbeheerders Willem Burgers en Hilco Wiersma van het Add Value Fund in een maandbericht. Burgers en Wiersma zijn specialisten op het gebied van kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven.

Het aandeel Flow Traders presteerde volgens Burgers en Wiersma in de afgelopen maand bovengemiddeld in de portefeuille.

Dit komt mede doordat de Amsterdamse beurshandelaar vraag en aanbod bij elkaar brengt van Exchange Traded Funds (ETF's). Dat zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die de beweging van een index voor aandelen, obligaties of grondstoffen volgen.

Indexproducten

Flow Traders profiteert volgens fondsbheerders Burgers en Wiersma van de toenemende populariteit van indexproducten.  

Met dergelijke producten producten proberen beleggers niet slimmer te zijn dan de markt, maar zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende index te volgen. De beheerskosten van deze producten met een passieve beleggingsstijl zijn daardoor veel lager.

Flow Traders is een zogenoemde flitshandelaar die met behulp van supersnelle computers mede profiteert van zeer kleine koersverschillen.

"Tegen de huidige beurskoers van 44 euro worden de aandelen Flow Traders verhandeld op 12,6 keer de getaxeerde winst in 2016. Bij een veronderstelde pay-out ratio van 57 procent komt het dividendrendement alsdan op 4,5 procent", schrijven de beheerders van het Add Value Fund in het maandbericht.

Het aandeel Flow Traders noteerde donderdagmiddag overigens op een koers van iets meer dan 47 euro.

Groei

Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat de markt voor indextrackers sterk blijft groeien. In 2014 stroomde er al 45 miljard euro aan nieuw geld in ETF's en afgelopen jaar vond maar liefst zo'n 71 miljard euro aan nieuw vermogen zijn weg naar indexproducten.

Door de sterke aanwas plus het behaalde rendement stond het beheerd vermogen eind 2015 op 467 miljard euro, bijna een kwart meer dan een jaar eerder.

Als de groei doorzet, zal het beheerd vermogen van indexfondsen in 2020 de grens van 1.000 miljard euro passeren, voorspelt Morningstar.