Een feestdagje op de beurs voor grootbank ING, na de publicatie van de jaarcijfers donderdagochtend. Beleggers zijn blij met het dividend en geruststellende woorden over oliekredieten.

Het aandeel ING schoot donderdagochtend zo'n 10 procent omhoog, na publicatie van de jaarcijfers over 2015.

Topman Ralph Hamers kon melden dat de aantrekkende economie leidt tot minder voorzieningen voor brakke kredieten en klantengroei.

Prettig was ook de aankondiging van een slotdividend van 0,41 euro per aandeel, waardoor het totale dividend over 2015 uitkomt op 0,65 euro per aandeel.

Ook na de koersstijging van donderdagochtend tot een niveau van 10,71 euro, komt dat nog altijd neer op een dividendrendement van ongeveer 6 procent.

Olieprijs

Mogelijk is er nog een andere reden die donderdag voor opluchting bij beleggers zorgde. ING gaf een gedetailleerde uitleg hoe kwetsbaar de bank is voor de olieprijs en dat lijkt mee te vallen.

Eerder deze week merkten analisten tegenover het Financieele Dagblad op dat het aandeel ING sinds de nazomer van 2015 sterk meebeweegt met de olieprijs.

Een vat Noordzee-olie werd ruim 30 procent goedkoper sinds augustus 2015, het aandeel ING zakte in dezelfde periode bijna 30 procent.

Dat het aandeel ING reageert op de daling van de olieprijs heeft mede te maken met zorgen over de leningen die de grootbank heeft verstrekt aan bedrijven in de olie- en gassector. Als er bij zeer lage olieprijzen bedrijven omvallen, zit ING opgescheept kredietverliezen.

Leningen

In een toelichting op de cijfers van donderdag gaf ING aan hoe groot de risico's precies zijn.

Leningen aan de olie- en gassector maken 5 procent uit van de totale kredietportefeuille van ING. Het percentage brakke olie- en gasleningen is in de laatste drie maanden van 2015 stabiel gebleven op 1,8 procent.

In een uitsplitsing gaf ING ook aan dat er in totaal voor zo'n 29 miljard euro aan leningen uitstaat aan de olie- en gasindustrie. Bij 85 procent van deze leningen gaat het volgens de grootbank om kredieten waarbij de lage olieprijs geen direct risico vormt.

Bij veilige olieleningen moet je denken aan bijvoorbeeld handelsfinanciering en leningen aan zeer grote oliebedrijven die niet makkelijk omvallen.

3,8 miljard

ING ziet wel risico's bij olie- en gasleningen ter waarde van 3,8 miljard euro. Het gaat om leningen waarmee bijvoorbeeld boorplatforms worden gefinancierd en leningen aan kleinere  olie- en gasproducenten.

"We zouden hogere kredietverliezen kunnen zien, als olieprijzen op de huidige lage niveau's blijven", zo stelde de bank ten aanzien van dit segment van de leningportefeuille.

Vraag voor beleggers blijft dus: hoe groot is het risico van wanbetaling op de 3,8 miljard euro? Als het gaat om bijvoorbeeld 10 procent, is dat wel te overzien. Als de helft van deze kredieten brak wordt, is het een ander verhaal.