Speculatieve hedgefondsen kenden in 2015 geen geweldig jaar op de beurs. Maar de meest succesvolle speculanten boekten bij elkaar toch miljarden winst.

Hedgefondsen vragen aan beleggers die hun geld toevertrouwen aan deze speculatieve investeerders  een hoge vergoeding. Maar daar staat een duidelijke claim tegenover.

Door zowel op stijgingen als dalingen van de beurs te gokken, beweren hedgefondsen dat ze een rendement halen dat structureel beter is dan dat van reguliere beursindices.

In het afgelopen jaar werd door de 7 beste fondsmanagers voor meer dan 5 miljard dollar aan rendement gerealiseerd, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerde ranglijst over 2015 van het in Londen gevestigde investeringsfonds LCH Investments.

Hedgefondsen: geen onverdeeld succes

De toppers deden het beter dan de meeste andere hedgefondsen, die in 2015 minder zelfs minder presteerden dan de aandelenmarkt in brede zin.

De HFRX Global Hedge Fund Index, die het resultaat van de hedgefondsen wereldwijd meet, liet voor 2015 een negatief rendement zien van 3,6 procent. Ter vergelijking: de MSCI-Wereldindex verloor afgelopen jaar 2,7 procent.

Superspeculanten

De lijst met beste hedgefondsmanagers van LCH Investments is samengesteld op basis van het netto-rendement sinds de oprichting van de desbetreffende fondsen. De top 7 bestaat uit superspeculanten Ray Dalio, George Soros, John Paulson, Stephen Mandel, Andreas Halvorsen, Seth Klarman, David Tepper.

Deze groep van zeven leverde klanten in totaal een netto-rendement op van bijna 200 miljard dollar sinds de oprichting van de betreffende fondsen, zo meldt Business Insider.

Fondsmanager Ray Dalio van Bridgewater Pure Alpha boekte in 2015 een netto-rendement van liefst 3,3 miljard dollar. Sinds de oprichting van het fonds in 1975 heeft fondsmanager Dalio zijn klanten al zo'n 45 miljard dollar opgeleverd.

Soros bijna miljard in de plus

Valutaspeculant George Soros wist met zijn Quantum Endowment Fund sinds de oprichting in 1973 bijna 43 miljard dollar aan rendement te behalen. In 2015 realiseerde Soros een netto-rendement van 900 miljoen dollar.

David Tepper van Appaloosa was in 2015 goed voor een rendement van 1 miljard dollar. Sinds de start van het hedgefonds in 1993 staat de teller op 22,8 miljard dollar.

Andreas Halvorsen van het hedgefonds Viking realiseerde in het afgelopen jaar een netto-rendement van 1,7 miljard dollar en een opbrengst van 22,5 miljard dollar sinds de oprichting in 1999.

Stephen Mandel van Lone Pine Capital boekte in 2015 een rendement van 1,2 miljard dollar en een rendement van 22,4 miljard dollar sinds de start van het hedgefonds in 1996.

Twee verliezers

Voor twee van de zeven topmanagers was 2015 een negatief jaar. John Paulson van het in 1994 opgerichte hedgefonds Paulson & Co. verloor in het afgelopen jaar 2,1 miljard dollar. Sinds de oprichting behaalde Paulson echter een opbrengst van 21,4 miljard dollar.

Seth Klarman van The Baupost Group, die in 1983 werd opgericht, verloor in 2015 800 miljoen dollar. Sinds de oprichting bedraagt het rendement van The Baupost Group 22,6 miljard dollar.