Als John De Mol een belang neemt in een beursgenoteerd bedrijf is de koersreactie vaak positief.

John de Mol houdt wel van een gokje. Woensdag werd bekend dat de media-ondernemer en miljardair een belang van ruim 3 procent heeft genomen in de kwakkelende verzekeraar Delta Lloyd.

Delta Lloyd ligt al maanden onder vuur op de beurs. Noteerde het aandeel Delta Lloyd begin augustus 2015 nog boven de 16 euro, afgelopen maand was de koers gedaald tot iets meer dan 5 euro.

Koopjesjager

Delta Lloyd worstelt met zijn verdienmodel, want traditionele levensverzekeringen zijn minder populair geworden en met simpele bankspaarproducten valt minder te verdienen. 

Daarnaast moet het bedrijf in verband met strengere toezichtsregels zijn kapitaalbuffers verhogen. Delta Lloyd wil daartoe voor 1 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven.

De uitgifte van nieuwe aandelen betekent dat de winst over meer aandelen verdeeld moet worden en dat is in principe nadelig voor huidige aandeelhouders. De koersdaling van Delta Lloyd in de afgelopen maanden loopt hierop vooruit.

Met zijn belang van 3,02 procent in Delta Lloyd ontpopt De Mol zich opnieuw als koopjesjager. Op de beurs was de reactie woensdagochtend meteen positief.

Het aandeel Delta Lloyd noteerde woensdagochtend, na de melding van de positie van De Mol, ruim 3 procent hoger.

PostNL

Het is niet de eerste keer dat anderen volgen, als De Mol instapt. Zo meldde de media-ondernemer op 12 november 2015 een belang van iets meer dan 5 procent in PostNL. Dat was vlak nadat het postbedrijf teleurstellende kwartaalcijfers had gerapporteerd en de beurskoers ruim 17 procent was gedaald.

Sinds de melding van het belang van De Mol is het aandeel PostNL weer zo'n 12 procent gestegen.

TomTom

Een andere opvallende zet van De Mol was het belang van iets meer dan 5 procent in navigatiespecialist TomTom, dat op 4 augustus 2015 werd gemeld. Ook in dit geval stond het aandeel na enkele dagen 4 procent hoger.

Inmiddels lijkt De Mol met TomTom meer geduld te moeten hebben. De koers van het aandeel TomTom noteerde woensdagochtend op 9,4 euro en dat is ongeveer 6 procent lager dan begin augustus 2015, toen De Mol instapte.