Barbie-maker Mattel heeft weer wat te bieden voor beleggers, aldus analist Patrick Beijersbergen.

Heel wat aandacht in de media deze week over de nieuwe Barbiepoppen.

Ze zijn langer, korter of wat meer ‘gezet’ dan de tot cliché geworden originele blonde mannequin met de wespentaille en de extreem dunne benen. Vier lichaamsvarianten, zeven huidtinten, 22 kleuren voor de ogen en 24 kapsels: volgens fabrikant Mattel sluit Barbie weer aan bij de wereld die meisjes om zich heen zien.

Of dat zo is weet ik niet, maar meisjes blijven vast nog wel een tijdje met poppen spelen. Wat ik wel weet is dat het aandeel Mattel weer aansluit bij de wereld van in waarde geïnteresseerde beleggers.

Mattel

Mattel had het een paar jaar moeilijk. De winst halveerde bijna in 2014 en in 2015 daalde deze nog wat verder.

Uit de beter dan verwachte vierde kwartaalcijfers die deze week bekend werden mogen beleggers echter hoop putten. Mattel lijkt een geslaagde turnaround te maken.

De verkoop van Barbiepoppen zat voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2013 weer in de lift, en dan moeten de nieuwe modellen nog komen. De groei bij Fisher-Price en de speelgoedautootjes van Hot Wheels en Matchbox was echter nog beter.

Wat ook sterk groeide was de omzet van het in 2014 overgenomen Mega Bloks, dat speelgoed maakt met bouwsteentjes die sterk op de steentjes van LEGO lijken. Dat mag, want het patent op die steentjes is verlopen.

Het is een enorme markt: het Deense LEGO is tegenwoordig de grootste speelgoedfabrikant ter wereld. Het is leuk als Barbie een comeback maakt, Mattel moet het voor de komende jaren misschien wel meer van de jongens hebben.

Goedkoop

LEGO is niet beursgenoteerd, maar het aandeel Mattel is goedkoop in vergelijking met concurrent Hasbro als je kijkt naar de gemiddelde winstgevendheid over de afgelopen tien jaar.

De beurswaarde van de twee ontloopt elkaar niet veel, maar Mattel verkoopt aanzienlijk meer. Ook het dividend is zeer aantrekkelijk bij Mattel.

Per kwartaal wordt 38 cent uitgekeerd, waarmee het dividendrendement ondanks de koerssprong na de kwartaalcijfers nog altijd boven de 5 procent ligt. Als de turnaround doorzet, kan het aandeel Mattel nog flink verder omhoog.

Z24-columnist Patrick Beijersbergen is beleggingsanalist en auteur van het boek ‘Beleggen kun je zelf, tips & tricks 2016’. De auteur bezit aandelen Mattel.