De maker van elektrische auto's Tesla wordt ook op de beurs aandachtig gevolgd. Een analist van zakenbank Morgan Stanley heeft zijn koersdoel voor het aandeel Tesla met een kwart verlaagd.

Wie interesse heeft in elektrische auto's kan moeilijk om het Californische bedrijf Tesla heen. En zeker niet om Tesla's flamboyante baas, miljardair en ondernemer Elon Musk.

Musk heeft een missie. Hij wil met Tesla een doorbraak van elektrische auto's op de massamarkt forceren. Dat moet in 2017 gebeuren met de introductie van de Model 3 voor een prijs van omgerekend zo'n 31 duizend euro.

Ook heeft Musk grote ambities met de bouw van een megafabriek voor accu's. Bij al deze plannen blijkt echter dat Tesla vooral goed is in design, maar het massaproductiewerk nog wat minder in de vingers heeft.

Vertraging 

Zo bleek begin januari dat Tesla afgelopen jaar iets meer dan 50 duizend auto's heeft afgeleverd, terwijl Musk in maart van dat jaar nog dacht 55 duizend auto's te zullen slijten.

Speciaal punt van zorg op de korte termijn is de levering van de Model X. een SUV met speciale vleugeldeuren.

Analist Adam Jonas van zakenbank Morgan Stanley schat dat de vertraging met de Model X, die eind 2015 op de markt kwam maar gepland stond voor eind 2013, Tesla honderden miljoenen extra heeft gekost.

Koersdoel

Jonas, tot nog toe de meest optimistische analist als het over Tesla ging, heeft zijn koersdoel voor het aandeel Tesla begin deze week bijgesteld van 450 dollar naar 333 dollar, zo meldt The Wall Street Journal. Dat is een verlaging van liefst 26 procent.

Op basis van de leveringsprestaties van Tesla en de afnemende vraag naar elektrische auto's vanwege de gedaalde benzineprijzen, rekent Jonas nu op een levering van de Model 3 eind 2018.

Het koersdoel van 330 dollar dat de analist van Morgan Stanley hanteert, is overigens nog altijd stevig. Het aandeel Tesla sloot maandag op afgerond 197 dollar en de koers is nog nooit boven de 300 dollar uitgekomen.