Banken moeten er rekening mee houden dat ze nog meer rente moeten bijbetalen, als ze geld stallen bij de ECB.

Europese banken leven sinds medio 2014 in een omgekeerde wereld. Als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB), dus sparen, moeten ze rente betalen. Een negatieve rente heet dat.

De depositorente van de ECB is sinds afgelopen december -0,3 procent en analisten van ABN Amro verwachten dat de ECB deze rente de komende maanden verder verlaagt, zo schrijven ze maandag in een rapport.

De negatieve depositorente is een van de middelen waarmee de ECB probeert banken ertoe te bewegen geld niet op te potten, maar juist uit te lenen aan bedrijven en burgers om zo de economie aan te jagen. 

Negatieve rente

Een verdere verlaging van de depositorente heeft ook gevolgen voor rentes die banken onderling rekenen als ze voor korte tijd geld aan elkaar lenen. De zogenoemde Euriborrente met een looptijd van 3 maanden is al sinds medio 2015 negatief.

De analisten van ABN Amro verwachten dat ook de Euriborrente verder zal dalen, als de ECB het voor banken nog duurder maakt om geld bij de centrale bank te parkeren.

De Euriborrente is ook voor bedrijven en consumenten van belang, want dit tarief geldt vaak als de basis voor leningen die banken verstrekken.