Hoeveel kosten de investeringen van Google in zelfrijdende auto's nu echt? Maandagavond hopen beleggers dat te zien als Alphabet zijn cijfers bekend maakt.

Afgelopen oktober maakte Google bekend dat het voortaan als Alphabet Inc door het leven gaat. Het gaat duidelijk laten zien wat de financiële resultaten zijn van het 'gewone' Google en de andere activiteiten van het concern. Denk aan de investeringen in zelfrijdende auto's en medische toepassingen.

Volgers van het bedrijf konden tot nu toe niet zien hoeveel miljarden die avonturen kosten. Ze zagen slechts dat de winstmarge van het bedrijf sinds 2007 was gedaald van 30,6 procent, naar 26,2 procent, aldus analist Michael Nathanson van MoffettNathanson Research in The Wall Street Journal.

Waardering

De cijfers van Alphabet illustreren straks afzonderlijk hoe het met Google gaat, de kern van het bedrijf, en met de proefprojecten. Slaagt Google erin ook in het mobiele tijdperk veel te verdienen met zijn advertenties?

In theorie kan dan leiden tot een hogere waardering voor het hele bedrijf. Dat is eerder gebeurd bij Netflix en Amazon, toen die duidelijker maakten hoe hun kernactiviteiten zich ontwikkelden.

Echter, die belofte is inmiddels al deels in de koers van Alphabet Inc. gekropen. Die steeg sinds de bekendmaking van de nieuwe rapportagemethode op 22 oktober met 13 procent.