Aandelenbeurzen kenden in januari wereldwijd een ruige start. Maar de Amsterdamse AEX-Index deed het relatief niet slecht.

Een rampmaand op de beurs. Zo zag het er medio januari 2016 wel uit, toen de AEX-Index op een verlies van 10 procent stond. Maar daarna krabbelde de Amsterdamse beurs weer op.

Het verlies in januari bleef voor de AEX uiteindelijk beperkt tot 2,4 procent. Daarmee presteerde de Amsterdamse beurs niet alleen veel beter dan China, maar ook dan de Amerikaanse beurzen en veel Europese collega's.

Onderstaande grafiek geeft een overzicht van 25 toonaangevende aandelenindices in de wereld.

China

De grootste klappen vielen in januari op de beurzen in China (verlies meer dan 20 procent) en Saudi-Arabië (verlies meer dan 12 procent).

Bij de belangrijke Europese beurzen presteerde vooral de Duitse DAX-Index matig met een min van bijna 9 procent. De Amerikaanse Dow Jones Index verloor 5,5 procent.

Van de 25 belangrijke aandelenindices noteerden alleen Turkije en Rusland een plus. Dat laatste heeft mede te maken met het herstel van olieprijzen eind januari. Oliefondsen wegen zwaar mee op de Russische beurs.