De negentigste editie van de Nijmeegse Vierdaagse is dinsdag afgelast. Het besluit volgt op de dood van twee wandelaars door de hitte.


"Weet waar je over praat. Wandelaars zelf kunnen ook beslissen. Ik had genoeg water bij voor de dijk 2 bidons gevuld en 3 appels. Het windje ging ook snel weg, moet ik zeggen maar dat kon niemand voorzien, net zoals niet kon worden voorzien dat er vanmorgen wel een windje was. Dus de organisatie kan niet worden beschuldigd dat ze op de hoogte van de weeromstandigheden waren. Weet de KNMI precies wanneer er weer een hittegolf komt? Nee, ze denken dat er een tweede aankomt en pas als die er is bevestigen ze het. Niemand kan het weer exact voorspellen."

"Er wordt genoeg gewaarschuwd voor goed trainen, goed voorbereiden. Dus om nu te zeggen dat de organisatie schuldig is dat er ongetrainden meededen en bejaarden is hypocriet te noemen. Je schrijft jezelf in. Je moet zelf naar Nijmegen komen. Je wordt niet gedwongen of zo. Het is een vrije keus. En ik loop graag voor een medaille, dat is gewoon leuk. En zo denken vele doorgewinterde 4daagselopers er ook over."
Marieke

"Wat een schandelijke egoïstische reacties van wandelaars die door de afgelasting nu hun 'feestje' niet door zien gaan en daar boos over zijn. Is er dan geen enkel begrip meer voor de organisatie van de vierdaagse, die in mijn ogen de enig juiste beslissing heeft genomen: het wandelfestijn afblazen. Zodoende worden potentiële slachtoffers van de hitte tegen zichzelf in bescherming genomen en meer doden voorkomen."
Jan

"Een verstandige beslissing, onverantwoord om tachtigjarige en onvoldoende getrainde mensen met deze weersomstandigheden te laten lopen. De bouwvakkers klagen massaal bij de vakbond over de extreme hitte. Verkorten of wijzigen haalt de prestatie onderuit. Voor de televisiekijkers leek het wel een bejaardenprocessie. Daar is geen hulpdienst voor in te schakelen. En dan alleen voor die medaille?"
Jan en Hetty

"Heel knap dat dit besluit genomen is. Niets aantrekken van alle reacties, als deze mensen komen te overlijden is de vierdaagse organisatie wel de schuld. Bewonderenswaardig, dit besluit."
Marjan

"Waarom was er geen water op de dijk bij Lent? Persoonlijk vind ik dat nogal suffig van de marsleiding. Ze hadden van tevoren kunnen weten dat daar hard water nodig was. Onbegrijpelijk dat bij de 90stee keer organiseren van dit evenement men niet is staat is zich snel aan te passen aan de weersomstandigheden"
Marion

"Beetje erg raar dat, uit piëteit met de slachtoffers, de vierdaagse wordt afgelast, maar het feest er niet minder om mag zijn (economisch motief?), dus de 4daagsefeesten wel doorgaan. In mijn optiek is het of allebei wel, of allebei afgelasten!"
Jean Antoin

"Het is helaas te betreuren dat er twee mensen zijn overleden. De beelden die ik zie op de dijk waar de mensen nauwelijks water hebben gekregen vind ik in en in triest. De organisatie was op de hoogte van de weersomstandigheden, zorg dan voor de mensen zelfs de brandweer had er rekening mee gehouden. Gewoon een kwestie van het weer volgen!"
Esther

"Waarom gisteren, voor de 1e dag niet besloten om de route in te korten? Waarom aflasten, er had uit respect voor de overledenen, een dag kunnen stoppen en de verdere route in te kunnen korten. En dan bijvoorbeeld 3 dagen i.p.v. 4. Dit is zó drastisch en zó jammer voor alle mensen en alles wat er georganiseerd is! En voor iedereen die er zoveel voor getraind heeft."
Teunie

"De extreme hitte was volgens de organisatie niet voorzien? Daar geloof ik niets van! Gisteren was het al zó heet dat de wandelaars die naar Nijmegen toekwamen, langdurig in de bloedhete file stonden en van de brandweer water te drinken kregen! De weersvoorspellingen kondigden gisteren al aan dat het dinsdag, woensdag en donderdag tussen de 30 en 35 graden zou worden. De organisatie van de wandelvierdaagse zal dit heus geweten hebben, maar heeft vanwege de economische belangen de tocht vandaag toch doorlaten gaan. Met als gevolg: twee doden, een bijna dode en 300 andere hitteslachtoffers. Ik vind het heel erg dat de economische belangen belangrijker zijn dan de gezondheidssituatie van de deelnemers! Men zal mij nooit aan de Vierdaagse mee zien doen! Te warm en te druk!"
Babette

"Wat een geweldig, moedig, dapper en bewonderswaardig besluit. De economie ondergeschikt maken aan het welzijn van de mensen. Want al de enthousiastelingen moet je wel in bescherming nemen. Diep respect voor het besluit."
Noor en Wicky

"Dank je wel dat het afgelast is. Je gezondheid gaat toch voor. De vierdaagse komt volgend jaar ook weer. Het is vreselijk dat twee mensen door de hitte zijn omgekomen. Ik vind het een heel goed besluit, ook het feesten zal wel minder worden aangezien we toch de doden herdenken. Een dikke 10 voor de organistatie."
Ilse

"Ik vind het geen goede beslissing van de vierdaagse organisatie. Ik denk dat het overgrote deel geen problemen heeft gehad. Ze hadden gewoon kunnen waarschuwen van 'Had u vandaag problemen? Loop dan morgen niet weer mee'."
Klaas

"Jammer, dat het nu gestopt wordt. Ik respecteer het wel. Ik hoop dat de nabestaanden toch nog op een of andere manier straks positief kunnen denken aan de Vierdaagse."
Marieke

"Juist besluit. Ik sta volledig achter de moeilijke beslissing van de organisatie, de gemeente en hulpdiensten om de negentigste editie van de Vierdaagse van Nijmegen af te gelasten. Het is onverantwoord om deelnemers bloot te stellen aan deze hoge temperaturen."
Yoshe Polak

"Onthutsend nieuws. Het overlijden van twee vierdaagselopers heeft me verschrikkelijk geraakt. Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van de lopers. Ik wil het hier bij laten en mijn vertrouwen uitspreken richting de organisatie dat ze met een wijze en verstandige beslissing komen."
Yoshe Polak

"Ik zou meer drinken dan een halve liter per uur, ik zat op dik een liter per uur. Iedereen sterkte met het lopen. Denk aan de medaille die je vrijdag mag ophalen, maar luister wel naar je lichaam. En onderweg genieten van de fun die het publiek je biedt, toen ik er doorheen zat, ging het publiek helpen met hun humor en aanmoedigen en ik liep de dag uit."
Marieke

"Cees en Debby, de eerste zware dag zit er op. Geweldig gedaan. Succes voor de komende dagen. Vooral Debby, want die loopt voor het goede doel. We duimen voor jullie."
Miek en Jan

"Lieve Willemien, Heel veel succes, dit gaat lukken! Deze week gaat de geschiedenis in bij de familie Dorst! Jij de Nijmeegse vierdaagse en je vader de Gondogora la (5950m) in Pakistan! Namens je moeder, op weg naar Bianga, veel succes en de hartelijke groeten. Dit geldt tevens voor de andere vijf. Tot horens!"
Jeannette

"Iemand die zeeeer zeker een extra pluim verdiend is Sunny. Ook zij loopt de vierdaagse weer, en ik hoop dat ze ontzettend veel veters weet te verkopen voor het goeie doel, namelijk de kankerbestrijding. Deze meid is goud waard!"
Marian

"Kom op Myranda. Je kunt het .. dit kan nooit zo zwaar zijn als de Queen Charlotte ;-Þ En het weer is ook nog eens beter, dus moet een makkie zijn voor je. En je weet het Slip, Slap, Slop..."
Mario , Jitske & Joshua

"Jeroen, zet hem op! We weten zeker dat je het gaat halen. Hou het nat tijdens de warmte en vergeet niet te smeren. :-) Suc7 vanuit Pape-city!"
André

"Vincent, heel veel succes met je kilometers, je kunt het, denk aan la isla bonita, selffullfilling prophecy en de joekiejoekiedevijverin, en je bent er in no time!! Vergeet ook niet de directie te bedanken ;-)"
Suus en Michiel

"Henk Klomp: Namens Babette, Poekie, Britt, Tiesto, Minoush, Isis, Belletje, Felix, Die Rooie, en alle andere poezen: Zet 'm op en we zien je vrijdag op de Via Gladiola!"
Hans

"Lieve Ber, Heel veel succes met deze warme vierdaagse! We zijn trots op je!"
Britt en Eef

"Steven en Mario heel veel succes in Nijmegen. Dat jullie meedoen is op zich al geweldig, maar als jullie hem nu helemaal uit kunnen lopen tijdens deze tropische dagen, zou dat helemaal fantastisch zijn. Zet hem op!"
Jørgen, Carola, Iris en Rogier

"Heee Kris en Helen: Doe je best, zet 'm op, stap voor stap naar de finish in de Via Gladiola! Enne Kris: zorg dat Paul de weddenschap wint, hè! Heel veel succes en wandelplezier!"
Jet

"Ik zou heel graag via deze weg mijn pap (Dedde Hoekstra) willen laten weten dat ik zo ongelooflijk trots op hem ben dat hij dit jaar weer met de volle 100 procent de vierdaagse gaat lopen voor de 14e keer. Mijn buurjongen Marvin (12) gaat zich er voor het eerst aan wagen, maar die gaat het zeker redden en ook voor jou heb ik enorme waardering. Opa, ik hoop dat je volgend jaar je 18e keer toch kunt lopen dus rust maar goed uit met je knie!"
Erik en Kim

"Wij willen Iris en Joost heel veel succes wensen met hun eerste 4-daagse. We hopen jullie vrijdag te zien op de Via Gladiola!"
Mathieu en Nanna

"Lieve Lizeth en Monique en dochter van Lizeth, Vanuit een koel kantoor (sorry) wens ik jullie heel fijne wandeldagen toe. Ik weet zeker dat jullie tot aan het gaatje zullen gaan. Veel drinken en je eigen tempo aanhouden. Jullie kunnen het. Speciaal voor Lizeth sterkte met de voetjes en anders doe je het gewoon op slippers of op blote voeten. Lukt dat niet dan draag ik je bel me maar tel. 06-********. Heel veel liefs van jullie collega en ex-collega en dikke kus"
Paula

"Liesje, je kunt het! Doorzetten en plezier maken! Ik ben erg benieuwd naar je verhalen volgende week. Go for it, girl!"
Dorine

"Frank en Folkert heel veel succes, ik hoop dat jullie het dit jaar zonder blessures redden. Toi toi toi."
Ilko

"Heel veel succes en wandelplezier gewenst!!!"
Cock en Els

"Ikzelf doe niet mee aan de 4daagse maar mijn zoon van 11 doet dit jaar voor het eerst mee, dat mag namelijk in het jaar dat je 12 wordt. Hij loopt de 30 km. en mijn man doet voor de 11e keer mee voor de 50 km. Dus ik zal je column wel volgen deze week."
Petra

"Edwin en Dave: ik ben trots op jullie, héél veel succes en veel plezier samen!"
Marion

"Ik sluit me aan bij Mayan: Karin en Aimée, heel veel succes en sterkte! Ben nu al trots op jullie!!"
Inge

"Henk, Arno, Patrick en Dennis: heel veel geluk gewenst de komende vier dagen en ..... succes !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Peter en Jikke

"Ook wij willen graag iedereen heel veel succes wensen, maar ook iedereen graag opnemen om hun oude guldens mee te nemen naar de Vierdaagse. Tijdens de hele week zamelt TV Gelderland deze samen met ons in, zodat wij ze kunnen besteden aan de herbouw van een weeshuis in Zuid-Afrika."
Michel

"Ik wil mijn vriend Willem heel veel succes met zijn eerste 4-daagse (50 km p/d). Hij gaat lopen voor zijn 3 neefjes op Ambon, die geen ouders meer hebben en wil met het opgehaalde geld het huis gaan opknappen (zie www.4theloveof3.nl)."

"Schat, je zal het zwaar krijgen met deze voorspelde temperaturen maar ik weet dat je het gaat halen, je weet waar je het voor doet!! Ik duim voor je en heel veel andere mensen. Gelukkig loop je met 2 bikkels, Buang en Jan, samen gaan jullie het redden. Ook Ria en Dora, zet 'm op! In gedachten ben ik bij jullie!"
Lisetta

"Hierbij wens ik Sigrid en Rik heel veel wandelplezier. Sigrid maak er een mooie tweede van en Rik succes met je eerste. P.S. niet teveel zweten. Tot vrijdag."
George en Mariëtte

"Nick, Heel veel succes ik weet zeker dat je het kunt ;)"
Linda

"Henk, Wij wensen je heel veel succes met de Vierdaagse, hou de moed er in en blijf bij de groep!"
Agnes en Monique

"Bij deze wens ik Karin en Amée heel veel succes bij de vierdaagse! De vierdaagse zal niet eenvoudig zijn als je nog niet in staat bent geweest om te finishen met het Pieterpad Succes!!!!!!!!!!! Ga voor de onderscheiding!"
Mayan

"Ik wil graag een van mijn beste vrienden Jack Lubberman veel sterkte toewensen tijdens de 4-daagse. Jack zit al enige tijd in het leger en zal deze 4-daagse samen met zijn manschappen (en bepakking) gaan lopen. Als ik me niet vergis per dag 50 km. Sterkte heren en dames in het groen!"
Dennis

"Zelf de warme vierdaagse van 2003 gelopen. Ik vond het prima. Ik startte zo vroeg mogelijk, had een waterzak en dronk min of meer permanent. Gelukkig stonden ook mensen met tuinsproeiers langs de kant voor extra afkoeling."

"Tip. Na binnenkomst niet meteen een grote koude plons naar binnen gieten. Grote kans op flauwvallen omdat door de kou je aderen zich vernauwen terwijl ze nog lekker voedingsstoffen en zuurstof moeten transporteren. Succes aan alle deelnemers!"
Adri

"Jemig, een hittegolf deze week en dan 4 dagen lang moeten/willen lopen! Dat zijn de echte bikkels! Allemaal heel veel succes en vergeet niet om héél véél water te drinken!!! Sterkte!"
Marina

"De dag voor het grote evenement bestaat uit spanning en slecht slapen. Ik weet nog goed dat ik vorig jaar moeilijk de slaap kon vatten. Het bedtijdstip, het redelijk warme weer en de angst om te verslapen zorgden er voor dat ik slecht sliep. Gelukkig wist wandelvriendin Joke me prima te kalmeren. Een kopje anijsthee doet wonderen."
Yoshe Polak

Yoshe Polak