"Amambanda amambanda Amambanda gwena mambanda Amambanda amambanda Gwena mamba gwena mamba." De aanstekelijke melodie zit nog in mijn hoofd. Heerlijk nummer Treble! Eindelijk eens een gedurfd lied op een politiek corrupt muziekfeestje. Ik ben vast de enige die jullie optreden wel kon waarderen. Bah, wat heb ik een hekel aan de telkens terugkerende vriendjespolitiek op het Eurosongfestival. Ik stem op jou als jij op mij stemt... Even de wc opzoeken, kots!

Wat het achterliggende doel van het festival is begint me steeds duidelijker te worden. De muzikale kwaliteit in Europa stimuleren is slechts bijzaak. Hoofdzaak is Europa onderdompelen in een vulgaire erotische saus en tonen welk land de meeste vriendjes heeft. De uitzending van donderdagavond had veel weg van een ordinaire modeshow. Hoe korter het rokje, des te meer stemmen. Hoe beter de inkijk, des te meer applaus. Bah, wat vulgair! Sex sells helaas...Wie tussen de blootparade, slipjes en andere lingerie oog had voor muziek had kunnen zien dat onze Treble-dames het mooiste nummer op de planken brachten. Aanstekelijk, origineel, meeslepend en dat allemaal ook nog eens met een nette, beschaafde performance. Petje af dames! Een dikke pluim gaat jullie kant op! Jullie hebben je niet laten verleiden om in een lingeriepakje het podium te betreden.Op een festival waar niet het beste, origineelste of leukste lied komt bovendrijven maar wel het meest wanstaltige en ordinaire nummer, horen jullie niet thuis. Het is terecht dat jullie Europa de rug toekeren en Japan willen veroveren. Ik voorspel jullie dat Japan wel aan jullie voeten ligt. In een beschaafd land als Japan weten ze beschaafde en originele muziek te waarderen. Veel succes in het verre oosten!

Laat het Eurovision Songfestival maar lekker links liggen Treble. In het verre oosten schijnt de zon wel voor jullie. Als we niet overstappen op een andere songfestivalstrategie, dan blijven we de tweede viool spelen. Gaan we volgend jaar toch een poging wagen dan heb ik een belangrijke tip voor de deelnemer(s). De provincies moeten zich (tijdelijk) afscheiden in afzonderlijke landen. Hoe meer 'provincielanden' grenzen aan het deelnemende provincieland, hoe groter de kans op succes. Lekker 'vriendjespolitieken'...

Yoshe Polak