"Zoals je wellicht weet kunnen ze in Brabant geen carnaval vieren, daarvoor moet je toch echt in Maastricht zijn, waar het om meer gaat dan zuipen en rotzooi trappen. Carnaval zit in je bloed", schrijft Roy in een reactie op mijn carnavalsbericht van dinsdag. Oei. Laat de Brabanders dit niet lezen Roy.

"Bovendien zijn die 'Hollandse' meezingers niet eens leuk. Als je bijvoorbeeld Erwin vaan ut Merretkoer, Ummer d'r Neaver, Beppie Kraft, Fietsefreem, Janse Bagge Band, Rowwen Hèze, Taai Taai en de Patronaatsknöppele bent gewend. Dat zijn tenminste echte limburgse carnavalsplaten, geschreven en gezongen door mensen die weten wat carnaval is, die opgegroeid zijn met carnaval. Zoals een echte Limburger betaamt. Vader Abraham zul je dan ook zeker niet horen tijdens het carnaval in Limburg waar de nachten lang duren en vol met muziek en plezier zijn."

Roy

Oeteldonk

"Carnaval leeft wel degelijk in Brabant. Zelf woon ik in de binnenstad van 's-Hertogenbosch waar vanaf 11-11 het Carnaval langzaam op gang komt. 's-Hertogenbosch heeft de oudste Carnavals vereniging van Nederland, De Oeteldonksche Club van 1882. Dus we vieren hier al een 'tijdje' Carnaval en hebben al redelijk wat ervaring op dit gebied."

"Qua muziek valt er in Oeteldonk ook niks te klagen. Veel (landelijke) Carnaval hits komen uit Brabant en ook uit Oeteldonk en omstreken. o.a. de Kleinkeinder. Vooral in de wat kleinere Cafe's in Oeteldonk is de sfeer rond carnaval erg gemoedelijk en komen zuip- en vechtpartijen zelden of nooit voor. Het is een gezellige tijd die iedereen samen met elkaar doorbrengt."

"Niet voor niets komen vele oud-Bosschenaren rond Carnaval terug naar 's-Hertogenbosch om daar Carnaval te vieren. Vier dagen lang van 's-ochtends vroeg tot 's-avonds laat. De hele dag (en nacht) zie je mensen feesten op straat en dweilen van kroeg tot kroeg. Elk kwartier komt er wel een dweilorkest bij mij door de straat, gevolgd door een grote groep mensen op weg naar het stamcafé."

"Het Carnaval in Limburg is mij net iets te "Duits" en val totaal niet met de gezellige sfeer te vergelijken in Brabant. Dus Roy, ik zou zeggen kom een keer naar Oeteldonk en ontdek dat wij wel zeker Carnaval kunnen vieren."

Alexander

Dweilorkesten

"Leuk dat men in Limburg vindt dat we in Brabant geen carnaval kunnen vieren. Ik ben als ras-carnavalvierder en Brabander een keer in Maastricht geweest en twee dingen vielen me op:
1. De afwezigheid van dweilorkesten op straat. Als er al iets liep dan was het van die Braziliaanse trommelherrie.
2. De uitdossingen van het publiek: het hield het midden tussen een modeshow en carnaval in Rio. Sommige hoofddeksels waren zo groot dat je er niet eens een kroeg mee binnenkomt al zou je het willen, laat staan dat je daar een fijn feest mee kunt bouwen."

"Vader Abraham en andere commerciëlen die produceren voor de hitparade worden in de Brabantse cafés gemeden. Brabant kent een rijke cultuur van lokale artiesten en orkesten die kunnen bogen op een ruim repertoire aan carnavalsnummers. Er zijn plaatsen zoals Bergen op Zoom, waar het zelfs verboden is om muziek van buiten de stad te draaien of te vertolken. De Limburgse carnavalsmuziek daarentegen, lijkt als twee druppels water op hetgeen in Duitsland met carnaval gemaakt wordt: beter goed gejat dan slecht verzonnen?"

Ruud

Randstad

"Helaas zijn het in de grotere steden van Brabant de feestvierders uit de randstad (hoewel niet allemaal natuurlijk) die komen om te zuipen en rotzooi te trappen. Limburg heeft als grote voordeel dat de afstand te groot is voor deze overlast."

Liesbeth

Oudste

"Wil toch even een klein historisch feit rechtzetten. De oudste carnavalsvereniging is niet die in 's-Hertogenbosch maar de Jocus uit Venlo opgericht in 1842. Voor de rest is carnaval, of vasteloavend, overal gezellig waar je ook bent, Brabant, Limburg, Brazilië, Rotterdam gewoon een goede reden voor een gezellig feest."

Bram

Spontaan

Om de woorden van Theo Maassen te gebruiken; Carnaval zit niet in de portemonnee. Hier rond Eindhoven is carnaval echt een feest wat spontaan op gang komt en zonder veel problemen. Het is een volksfeest en als je er niks om geeft ben je er ook na vijf minuten weg (met een feestende menigte achter je aan). Ik denk dat carnaval in Limbo en in Brabant even goed te vieren is, maar we het allebei op een iets andere manier doen. Laten we het erop houden dat carnaval het feest van het zuiden is.

Mark

Yoshe Polak