Ik voel me beroerd. Woensdagavond rond etenstijd ben ik grandioos op mijn nummer gezet. Ik kreeg een telefoontje van een Engels sprekende vrouw die meldde dat ik een cruise naar de Caraïbisch gebied had gewonnen. Jippie! Enthousiast als ik ben volgde ik haar aanwijzingen op. Het enige wat ik moest doen is nummer 9 intoetsen. En toen begon de ellende. Nog even wachten... en dan wist ik wanneer ik zou vertrekken. Nog eventjes en ik wist ook hoeveel zakgeld ik zou krijgen. Na drie minuten heb ik opgehangen. Oh.. wat ben ik beduveld, wat voelt dat verschrikkelijk naar. Had ik maar nummerherkenning. Zijn meer mensen met dit soort telefoontjes geconfronteerd of misschien net als ik slachtoffer van geworden? Ik hoor het graag.

Oh wat fijn dat ik zo snel veel reacties heb ontvangen. Een aantal reacties heb ik hieronder geplaatst. Bedankt ook voor de linkjes (1, 2, 3, 4). Hartstikke bedankt!Een maand of 2 geleden stond er op mijn voicemail ik ook stem van een bandje dat ik een reis gewonnen had. En of ik een nummer wilde bellen. Dit deed ik. Gratis was de reis niet, bleek, maar voor zo'n 1000 dollar konden er vier personen een aantal nachten in verschillende hotels in Florida overnachten plus een korte cruise naar de Cariben maken. Ik trapte erin. Ik wilde wel. Ik gaf mijn creditcardnummer.

Maar na de toestemming en opgehangen te hebben kreeg ik ongelooflijke spijt!! Ik kreeg het vakantie pakket echter al opgestuurd met TNT. Ik ben linea recta naar het postkantoor gegaan en heb het pakje weer per ommegaande retour gezonden met TNT. Een email er achteraan gestuurd dat ik dat gedaan had, dat ik er vanaf zie en of ik mijn geld terug mocht. In eerste instantie geen reactie.

Maar na nog wat heen en weer ge-e-mail en een paar telefoontjes hebben ze het totale bedrag, dat reeds van mijn creditkaart was afgetrokken, weer teruggestort op mijn rekening! Pfffffff... eind goed, al goed.

Graag anoniem...Het verhaal is al een aantal jaar oud. Ook het nummer (0141 45 5114) is al heel oud (nog steeds dezelfde). Ook toen werd al snel duidelijk dat het om een hoax ging en een of andere lolbroek heeft die weer de wereld in geholpen. Er zijn natuurlijk wel nog van die SMS-jes waar, als je daar op reageert, je steeds op jouw kosten SMS-jes krijgt.

JanEen van de reacties die je op de website hebt gezet over de cruise die je dacht te winnen: een deel van dat bericht is een broodje aap. Niemand kan je simkaart lezen of wissen door je een nummercombinatie in te laten toetsen. Een goede vriend van mij werkt bij KPN Mobile en ik weet zeker dat dit niet waar is en dat het onzin is dat KPN het bericht officieel heeft bevestigd (en Vodafone zal dat ook niet hebben gedaan). Dat kan iedereen ook beweren, wie controleert dat? Je moet natuurlijk sowieso geen vreemde nummers bellen als iemand die je niet kent je daarom vraagt. Die nummers kunnen doorgeschakeld zijn naar een of ander 0900-nummer.Ik heb woensdag 'hetzelfde' meegemaakt. Een telefoontje (wel met nummerherkenning) uit de VS. Een mannenstem á la de Kerstman droeg een verhaaltje voor over een reis naar Florida waarbij gratis een cruise werd aangeboden. Druk op 9.... Dat gedaan. Ik deed dit voornamelijk aangezien ik vrienden in de VS heb (ook in Florida) en ik dacht dat dit een grap was van ze. Toen ik doorverbonden werd met een vriendelijke dame vertelde ze me dat een cruise werd aangeboden als ik een tweeweekse vakantie zou boeken. Ik heb haar mijn versie uitgelegd en toen hing ze op.

MarcelOok ik ben gebeld met de mededeling dat ik een cruise had gewonnen. Mijn realiteitszin begreep direct dat dit een vreemde manier is om een cruise te winnen. Derhalve heb ik na het toesten van een 9 het gesprek maar beëindigd.

RikTwee dagen geleden ben ik uit mijn bed gebeld (rond 04.30!) en kreeg een Engelstalig bandje te horen, dat mededeelde dat ik een reis naar de Carribean had gewonnen en dat ik op de 9 moest drukken om het te bevestigen. Ik baalde van deze grap en heb half slaperig weer opgehangen. Wie stopt deze telefoonterreur?

AiméeDochter van een kennis is zo op de huistelefoon gebeld. Met de mededeling dat we een prijs gewonnen hadden. Of ze een 9 wilde toetsen om door te gaan!!!! Ze is slim geweest en heeft er de hoorn op gegooid. Voor iedereen die een mobiele telefoon bezit: Momenteel is er een bende actief die u belt op uw GSM en zich voordoet als iemand van de provider waar u bij bent aangesloten. Men vraagt u tijdens dit gesprek om 09# of #09 in te toetsen ter controle van uw toestel. DOE DIT NIET EN VERBREEK ONMIDDELLIJK DE VERBINDING.

Deze bende beschikt over apparatuur om via deze ingetoetste code het nummer van uw SIM-kaart te lezen en nieuwe kaarten aan te maken met uw nummer. Hierdoor kan men op grote schaal fraude plegen op uw kosten. Maak dit bericht s.v.p. bekend aan personen die in het bezit zijn van een GSM-toestel.

Een tweede methode die wordt toegepast is de volgende: U ontvangt een bericht op uw GSM met het verzoek om nummer 0141 45 5114 te bellen. Dit moet u dus NIET doen! Als u dit namelijk doet, kan degene die u dat berichtje heeft gestuurd op uw kosten bellen. Deze twee vormen van GSM-fraude zijn officieel bevestigd door de KPN en Vodafone.


MarianYoshe Polak