Het aantal detailfoto's van de fotoquiz groeit en groeit. Hieronder staan de eerste honderd quizfoto's met oplossingen.
Foto 100: Waar is dit?

Detailfoto 100 alweer. Een feestje waard! Dank voor de vele mailtjes! Helaas heb ik ditmaal niet veel goede inzendingen heb ontvangen. De antwoorden Beiroet, ruïne in Ierland, Babylon, Rhodos, Rome, Tunis, Cordoba en Portugal kunnen naar de prullenmand. Dit is natuurlijk Jeruzalem. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Marja
2. Guillaume
3. Robert
4. DickFoto 99: Wie is dit?

Elf mannennamen heb ik voorbij zien komen in de mail. Van schrijvers en acteurs tot aan een oorlogsmisdadiger. Toch horen Tim Krabbé, John Irving, George Clooney, Marco Bakker, Sylvain Ephimenco, Geert Mak, Rik Felderhof, Cees Nooteboom, Radovan Karadzic, Gerard Depardieu en Pieter Storms niet bij detailfoto 99. De man achter deze foto komt oorspronkelijk uit Zweden en is schrijver; Henning Mankell. Een lezer had het goed. OPLOSSING.

De enige juiste inzender;
1. LucasFoto 98: Wie is dit?

Bovenaan in de lijst van foute antwoorden staat Sylvie Meijs (5), op de voet gevolgd door Jennifer Lopez (4). Bo Derek (2), Janet Jackson (2), Beyoncé (1), Naomi Campbell (1) en Cindy Crawford (1) maken het lijstje compleet. Negentien personen wisten welke Amerikaanse zangeres dit is. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Jildou
2. Michel
3. Pam
4. Dave
5. AlexandraFoto 97: Wat is dit?

Voor vijfentwintig lezers was deze opgave een eitje. Voor tientallen andere deelnemers niet. Nogal wat mailers meenden een zeepaardje (5), kalkoen (3), schapenhart (2), hobbelpaard (11), kreeft (6) en een draaimolenpaard (3) te herkennen in de afbeelding. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Erik
2. Jeroen
3. Dick
4. Ruben
5. DaveFoto 96: Waar is dit?

Buitengewoon knap. Dat iemand detailfoto 96 zou raden had ik echt niet verwacht. Michiel, je bent een held! Hoe je het is gelukt om me de OPLOSSING (Istanbul) te geven is me nog een raadsel. Lucas, je zat er dicht bij maar uiteindelijk koos je toch voor het verkeerde antwoord; 's-Hertogenbosch. De inzendingen Bourtange (1), Marken (2), Urk (1), Willemstad (1), Dordrecht (1), Maassluis (1) en Amsterdam (1) zijn ook fout.

De enige juiste inzender;
1. MichielFoto 95: Wat is dit?

Wanneer ik puur naar het hoofd van deze afbeelding kijk, zou ik zeggen dat het een zwaan is. Tweeëntig mensen kozen (helaas) voor het antwoord zwaan. Deze snavel past niet bij een zwaan. Ook eend (6), kluut (1) en meeuw (2) zijn onjuist. Zestien lezers hadden het deze keer goed. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Jeroen
2. Lucas
3. Hanneke
4. Jantien
5. RoseFoto 94: Wat is dit?

Bij detailfoto 94 was het niet de vraag wat er afgebeeld werd, maar hoe snel je de OPLOSSING naar me kon mailen. Liefst 47 goede reacties heb ik ontvangen. Het handjevol lezers dat misgokte koos voor douchekop, gordijnen, waterval en fontein.

De snelste en juiste inzenders;
1. Lucas
2. Jeroen
3. Dick
4. Aren
5. MarjaFoto 93: Waar is dit?

Ik heb net zo lang gewacht totdat iemand me het juiste antwoord gaf. Deze opgave bleek zo lastig dat ik een aantal dagen heb moeten wachten op de inzender die me kon vertellen in welk land, plaats het tuintafereel ligt; Botanische tuinen in Kandy, Sri Lanka. OPLOSSING.

De enige juiste inzender;
1. WilcoFoto 92: Wat is dit?

De billen van Jennifer Lopez in een Chinees jurkje. Gewaagd antwoord. Je moet er maar opkomen. De theemuts, een Chinese ballon, een vaas en de lampion (17) zijn ook onjuist. Dertien personen stuurden het goede antwoord in. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Jilka
2. Alain
3. Tilly
4. Jochem
5. MarcelFoto 91: Wie is dit?

Vijf lezers dachten de glimlach van Agnetha Fältskog (ABBA) te herkennen in detailfoto 90. Mis! Ook Marlene Dietrich (1), Bridget Maasland (1), Madonna (1), Mathilde Willink (1), Inge de Bruijn (1), Marijke Helwegen (1), Marilyn Monroe (4) en Anouk (1) zijn fout. Deze 'heldin' woont in Amerika en luistert naar de naam Dolly Parton. Veertien mensen wisten dat. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Dick
2. Nynke
3. Carmen
4. Saskia
5. JildouFoto 90: Wat is dit?

Sorry lezers. Deze detailfoto hoort eigenlijk niet thuis in deze quiz. Het raden van de foto is niemand gelukt. Te moeilijk. Een hijskraan (1), een rugbydoel (1), een achtbaan (2), een loopkruk (1), een opwindstokje voor visdraad met dobber (1), haak en loodjes (1), een lichtmast (1), de bovenkant van een pijler van een ophangbrug (1), een trapje van een glijbaan (1), een brug (4) en natuurlijk een ladder (11) zijn stuk voor stuk logische gokjes. OPLOSSING.


Foto 89: Wat is dit?

De meeste fotospeurders zaten in de buurt van de OPLOSSING met het antwoord 'motoronderdeel'. Maar in de buurt is slechts half goed, helemaal correct was de inzending van Rein; straalmotor. Proficiat!

De enige juiste inzender;
1. ReinFoto 88: Wat is dit?

Dat op deze foto een of meerdere schildpadden staan, heb ik goed (31 juiste inzendingen) gerekend. De kleine afbeelding herbergt namelijk een verrassing. Bekijk de OPLOSSING maar eens.

De snelste en 'juiste' inzenders;
1. Alain
2. Barry
3. Jochem
4. Niels
5. JeanineFoto 87: Waar is dit?

Deze afbeelding is niet genomen in Rome (1), Den Haag (4), Amsterdam (2), Parijs (6), Cuzco (1), Brussel (1), Santiago de Compostela (1), Florence (1) en Delft (1). Het is een kathedraal in het Italiaanse Modena. Bijzonder knap dus dat ondanks de gedetailleerde foto een lezer me dit kon vertellen. OPLOSSING.

De enige juiste inzender;
1. LucasFoto 86: Wat is dit?

De OPLOSSING van deze detailfoto is eenvoudig. Met mij vonden drieëntwintig lezers dat ook. Een tiental inzenders had het bij het verkeerde eind met de antwoorden slak, zee-egel, snack met satéprikkers en paardenbloem.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Jeroen
2. Marcel
3. Lucas
4. Robert
5. RoseFoto 85: Wat is dit?

Een record! Niet eerder ontving ik zoveel verschillende antwoorden. Een splinter in vinger, koffie in een wit kopje, een grote teen, een bloempot, een hazelnoot in melk, een waterbed, injectie, chocolaatje, lever, een bonbon, een snowboard, hals/nek, een perzik, babybilletjes, een platvis, een meloen, zonsverduistering, een rookworst, en een appel. Alleen Deborah 'kraakte' ditmaal het fotoprobleem. Heel knap! OPLOSSING.

De enige juiste inzender;
1. DeborahFoto 84: Wie is dit?

Het blijft verrassend dat een ogenschijnlijk eenvoudige detailfoto uiteenlopende inzendingen oplevert. George Clooney, Bill Clinton, Arie Selinger, Tony Blair, Danny Blind en Ursul de Geer zijn antwoorden die ik met de beste wil van de wereld niet goed kan rekenen. Liefst 39 personen stuurden de enige juiste OPLOSSING in.

De snelste en juiste inzenders;
1. Jeroen
2. Alain
3. Henk
4. Martin
5. RobFoto 83: Wat is dit?

Het antwoord 'Huis van Hans & Grietje' (2 inzenders) is buitengewoon origineel, maar kan niet goed gerekend worden. In de tijd dat Hans en Grietje leefden bestond dit kauwproduct nog niet. Negentien deelnemers ontrafelden fotoprobleem 83. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Jeroen
2. Nande
3. Erik
4. Dick
5. MarjaFoto 82: Wie is dit?

De man op detailfoto 82 zal er vast niet blij mee zijn. Twee personen dachten bij het zien van de afbeelding aan Adolf Hitler. Minder erg, maar wel fout zijn de overige antwoorden; Stephen King (1), John de Mol (3), Ruud Lubbers (1), Boudewijn de Groot (1), Ron Brandsteder (1), Mick Jagger (1), J.T. Walsh (1) en Quasimodo (1). Dertien personen stuurden de OPLOSSING in.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Nande
2. Jelle
3. Lucas
4. Rob
5. SandraFoto 81: Wat is dit?

De veren van een kip, pauw en uil zijn het niet. Evenmin een boterham op een bord. De meeste inzenders kenden geen problemen met detailfoto 81; vierentwintig goede antwoorden. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Simone
2. Nande
3. Jeroen
4. Jochem
5. RuudFoto 80: Wat is dit?

Variërend van een plakje cake op een bord en de buste van een trouwjurk tot de headset van een bluetooth-apparaat. De ingezonden antwoorden zijn helaas allemaal onjuist. Een achttal lezers zag een deel van een overhemd in de afbeelding, twee mensen gokten op een tosti en nog eens twee inzenders kozen voor een nekkussentje. OPLOSSING.


Foto 79: Wat is dit?

Politiemotor, huis, meststrooimachine en een winkelwagen van een zwerver zijn de foute inzendingen bij fotonummer 79. De meeste lezers (12) lieten zich niet van hun stuk brengen door de vreemde rommel op de foto. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Dick
2. Robert
3. Tilly
4. Rose
5. JeroenFoto 78: Wat is dit?

Detailfoto 78 leverde een groot aantal diverse en leuke antwoorden op. Een selectie; kerstboom naast een tafel met wit tafelkleed, elfenbankje, onderkant van een trouwjurk, slang die uit het ei kruipt, vijver, tafelkleed in het bos, zak met roestige schroeven, plantenbak, modderbad en een zwarte piet die bij een woning door het raam naar binnen kijkt. Originele antwoorden, helaas allemaal fout. OPLOSSING.


Foto 77: Wie is dit?

Ik had niet verwacht dat deze opgave zo pittig zou zijn. Achttien personen zagen in de 'etende man' president Bush. Vier mensen meenden het gezicht van kroonprins Willem-Alexander te herkennen. Nog eens vier inzenders kozen voor Louis van Gaal, Pim Fortuyn, Jörg Haider en Jozias van Aartsen. Twee slimme fotospeurders wisten me te vertellen wie de man achter de Bratwurst. OPLOSSING.

De twee juiste inzenders;
1. Paul
2. DaveFoto 76: Wat is dit?

Het lijkt mij een instinker, schrijft een lezer. Ik kan hem geen ongelijk geven. Bij het merk Gucci denk je vanzelfsprekend aan een of meer van de volgende zaken; parfum, tasjes, doosjes, sieraden, riemen en billboard. Helaas, de OPLOSSING ziet er totaal anders uit. Exact zes mensen hadden de instinker door. Bravo!

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Sipke
2. Rob
3. Lia
4. Niels
5. MarcelFoto 75: Wat is dit?

Donkere wolken pakken zich samen boven het voetbalstadion. Het voorwerp op detailfoto 75 komt dan goed van pas. De personen die de oplossingen oosters koepeltje, druppel, haai, walvis, vliegtuig, petje, onderzeeër en zwaan toezonden, moet ik deze keer teleurstellen. In totaal ontving ik twaalf goede inzendingen. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Alain
2. Lucas
3. Pepijn
4. Karianne
5. RichardFoto 74: Wat is dit?

Een groot aantal deelnemers laat ditmaal de leeuw in zijn hemd staan. Maar liefst twaalf lezers zagen een deel van een vlieg in de afbeelding. Negen mensen mailden het antwoord poes. Eentje dat aan de sexy billen van een knuffelbeer. Leuk gevonden, maar fout. Net zo verkeerd als de antwoorden witte gorilla, uil, pantoffels, orka en konijn. Zeven personen herkenden de snoet van dit roofdier. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Jeroen
2. Jochem
3. Henk
4. Marja
5. LiaFoto 73: Wie is dit?

Nelson Mandela (1), Ray Charles (1), Mick Jagger (1), Ronald Koeman (1, inclusief knipoog van lezer) en Bob Marley (2) zijn niet de personen die horen bij detailfoto 73. Tien deelnemers herkenden deze hardloper met de grote glimlach; Gebrselassie. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Jerzy
2. Sanne
3. Peter
4. Erik
5. DickFoto 72: Wat is dit?

Het ingezonden antwoord beachvolleybal valt een beetje uit de toon. Alle andere inzenders stuurden een 'zwembad-antwoord' in; schoonzwemmen (8), schoonspringster (1), zwemster (4) en waterpoloster (10). Het laatstgenoemde antwoord is tevens ook de OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Jasper
2. Marja
3. Dick
4. Harry
5. JochemFoto 71: Waar is dit?

Juist op het moment dat ik de OPLOSSING wil geven, stroomt het enige juiste antwoord binnen. Bravo Paul! Niemand wist dat deze foto gemaakt is in Straatsburg. Monschau (5), Dinan (4) en Brugge (4) waren de foute antwoorden die het meest zijn doorgegeven.

De enige juiste inzender;
1. PaulFoto 70: Wat is dit?

Dat deze foto een gedeelte is van een muziekinstrument staat buiten kijf. Maar welk? De inzending ukelele (1), banjo (4), gitaar (4) en cello (1) zijn onjuist. Vierentwintig personen lieten zich niet om de tuin leiden; OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Gerben
2. Jerzy
3. David
4. Nick
5. JasperFoto 69: Wat is dit?

De antwoorden wasdroger en wasmachine (9) keur ik gemakshalve allebei goed. Tien lezers hadden meer moeite met deze opgave. Vooral de foutieve inzending 'klep van een kopieerapparaat' kreeg ik een aantal maal binnen (5). OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Sanne
2. Jeroen
3. Harry
4. Rob
5. NandeFoto 68: Wat is dit?

In eerste instantie dacht ik 'deze foto is te makkelijk'. Gaandeweg gaven jullie lezers me een ander beeld. Liefst vijf mensen kozen voor een verrekijker en twee lezers zagen in deze afbeelding de uitlaat van een scooter/motor. Nog eens twee personen stuurden het antwoord thermoskan door. Ook de foute antwoorden pistool, espresso-apparaat en cocktailshaker heb ik ontvangen. Uiteindelijk waren er twaalf lezers die me de OPLOSSING gaven.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Lucas
2. Harry
3. Oek
4. Henk
5. JerzyFoto 67: Wie is dit?

De naam achter deze 'knappe kop' is door vijftien knappe koppen doorgestuurd. Deze detailfoto is niemand minder dan genie Albert Einstein. Pierre Garin, Otto Frank, Pierre de Coubertin, Wubbo Ockels en Stalin kun je doorstrepen. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Lucas
2. Alain
3. Harry
4. Jelle
5. SipkeFoto 66: Wat is dit?

Vier personen beweerden dat foto 66 een onderzeeboot is. Twee lezers dachten aan een stevige bunker, een inzender gokte op een vliegtuig en weer een ander op een ouderwetse radio. Tien mailers hebben de OPLOSSING geraden.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Jeroen
2. Aren
3. Alain
4. Richard
5. NielsFoto 65: Waar is dit?

Deze foto vind ik (en met mij vele anderen) verdacht veel lijken op een van de hoge torens in Manhattan, New York. Dat dit gebouw in Polen (Warschau) staat is toch wel verrassend te noemen. Voor de lezer die het juiste antwoord instuurde is dit blijkbaar geen verrassing. Gefeliciteerd Harry! OPLOSSING.

De enige en juiste inzender;
1. HarryFoto 64: Wat is dit?

Blijkbaar heb ik door het plaatsen van een eerdere 'vieze' detailfoto (nummer 6) mensen op rare gedachten gebracht. Niet elk ondefinieerbaar detail is per definitie smerig. Dit is geen rot been (5) of verbrande buik (4). Het is ook geen chocolade-ijs, schilderij van Kate Moss of nijlpaard. OPLOSSING.


Foto 63: Waar is dit?

Een pittig kluifje. Twee fotospeurders wisten de plaats van deze afbeelding te achterhalen; kathedraal in Lima. OPLOSSING.

De twee juiste inzenders;
1. Marja
2. HarryFoto 62: Wat is dit?

Helemaal fout is het natuurlijk niet wanneer je aangeeft dat foto 62 in Venetië afspeelt en de persoon een mime-speler is. Ik zocht echter naar de precieze benaming van deze gemaskeerde uitrusting, weeëntwintig inzenders gaven me die. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Ruud
2. Henk
3. Marja
4. Dick
5. RoseFoto 61: Wat is dit?

Leuk gevonden, maar de inzender die gokte op een houder van een jeu de boules-setje zit er naast. Negentwintig personen lieten zich niet op het verkeerde been zetten en gaven me de OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Ruud
2. Marja
3. Saskiar
4. Henk
5. DickFoto 60: Waar is dit?

Marja, Ruben, Wouter, Jelle en Claudia proficiat! Jullie zijn niet alleen snel, maar wisten ook nog eens de exacte plaats van deze vuurtoren. De mensen die mailtjes stuurden met de antwoorden Texel, Zandvoort, Wijk aan Zee, Schiermonnikoog, Egmond aan Zee, Terschelling (Brandaris) en Vlissingen moet ik deze keer teleurstellen. Dit is de vuurtoren van Breskens. In totaal veertien goede antwoorden ontvangen. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Marja
2. Ruben
3. Wouter
4. Jelle
5. ClaudiaFoto 59: Wie is dit?

Blijkbaar komen hier niet veel Belgische lezers. Voor onze zuiderburen zou deze detailfoto van een bekende Belg een eitje moeten zijn. Twee inzenders stuurden me de juiste naam door; Louis Tobback. Heel goed! OPLOSSING.

De twee snelste en juiste inzenders;
1. Saskia
2. JoFoto 58: Wat is dit?

Een klein gedeelte van een zaalsport is afgebeeld. De foto was voor sommigen misleidend genoeg om te denken aan hoogspringen, basketbal, volleybal, badminton en handbal. Acht mensen losten dit fotoprobleem op. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Rob
2. David
3. Pieter
4. Dick
5. PeterFoto 57: Wat is dit?

De antwoorden catamaran, waterfiets, reddingsvlot, waterhelikopter, mini-onderzeeër en reddingsboei kunnen in de prullenbak. Of bewaar ze, misschien komen ze later nog van pas. Tien mensen stuurden de juiste OPLOSSING in.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Pieter
2. Henk
3. Sanne
4. Ruben
5. JeroenFoto 56: Wie is dit?

De grote dikke vriend van Asterix. De karakteristieke broek, de dikke buik en een deel van het schoeisel waren voor 35 quizdeelnemers voldoende om mij te wijzen op stripheld Obelix. Gefeliciteerd! OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Mari
2. Dave
3. Jeroen
4. Pieter
5. GerbenFoto 55: Waar is dit?

Wellicht had ik iets meer moeten prijsgeven. Sorry. Het tonen van alleen de torens bleek onvoldoende. In totaal vier landen (Marokko, Tunesië, Turkije en Italië) zaten bij de inzendingen. De plaats van de afbeelding ligt weliswaar in Italië, maar met alleen de naam van het land neem ik geen genoegen. Wie had geschreven dat deze torens in Palermo staan had de OPLOSSING geraden.


Foto 54: Wat is dit?

Makkelijker dan makkelijker kan ik ze niet maken. Een applausje voor alle goede inzenders (46!). Verrassend is wel dat drie lezers het bij het verkeerde eind hadden; een deel van een schutting, kanon en hek. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Roy
2. Marja
3. Ruud
4. Dick
5. Anne-KarinaFoto 53: Waar is dit?

Het Rode Plein en het Kremlin in Moskou zijn genoemd. Sint Petersburg, Lourdes, Vaticaanstad en Helsinki horen ook in het rijtje foutje antwoorden thuis. Één persoon stuurde me de OPLOSSING van deze pittige opgave; Sint Michael-kathedraal in Kiev.

De enige juiste inzender;
1. SimoneFoto 52: Wie is dit?

De gedetailleerde afbeelding nummer 52 leverde redelijk wat problemen op. Slechts dertien mailers hadden in de smiezen dat de vetkuif en de bakkebaard deel uitmaakten van een legendarische Amerikaanse popartiest. Het overgrote deel dacht aan André Hazes, Burt Lancaster, Jaap Jongbloed, Victor Reinier, David Bowie, Johnny Cash, Gerhard Schröder, Clint Eastwood, Wim Kok, Edward Stelder, Bruce Springsteen, Beau van Erven Dorens, Jack Nicholson, Roger Moore en Joop Doderer. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Wouter
2. Jilka
3. Karin
4. Mark
5. SipkeFoto 51: Wat is dit?

"Wat je iemand geeft die je graag mag." Prachtig antwoord van een lezer op detailfoto 51. Ik moet het helaas fout rekenen. Behoorlijk wat personen dachten aan een bus (13) en slechts enkelen kozen voor caravan (1), kustwachtvliegtuig (2), tandpasta (1), zeppelin (1), circuswagen (1), reclamebord (2), boot (1) en taxi (1). Voor drie deelnemers was het oplossen van dit fotoprobleem goed te doen. OPLOSSING.

De drie snelste en juiste inzenders;
1. Tom
2. Jeroen
3. ErikFoto 50: Wat is dit?

Verbazing alom. Liefst zesentwintig mensen stuurden het foutieve antwoord 'ezel' in. Die inzenders adviseer ik om nog eens heel goed te kijken naar de buik en achterpoten. Het is ook geen varken (5), lama (5), zwijn (2), pony (1), hert (1), geit (1) of Prezwalski-paard (1). Wat wel? Vijf inzenders gaven me de OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Jeroen
2. Ruud
3. Sanne
4. Tom
5. EllenFoto 49: Wat is dit?

Twee foutieve inzendingen ontvangen, waarvan een die me niet zo snel te binnen zou schieten; de scheerkoppen van een Philishave. Vierendertig deelnemers hadden geen moeite met het raden van detailfoto 49. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Lucas
2. Alain
3. Dick
4. Erik
5. JelleFoto 48: Wat is dit?

Ik moet me eigenlijk schamen. Ik weet niet (meer) wat het verschil is tussen wilde en tamme kastanjes. Tussen de grote stroom goede inzendingen (39) heb ik gemakshalve de tamme- en wilde kastanje-antwoorden goed gerekend. De antwoorden het oog van een haas en het mandril-aapje zijn echt fout.OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Alain
2. Lucas
3. Jildou
4. Sandra
5. MarnixFoto 47: Wat is dit?

Drie inzenders beweerden dat detailafbeelding 47 een foto was vanuit een ruimteveer. Een persoon dacht aan een portefeuille, weer een andere quizdeelnemer moest denken aan een automobilist met een autogordel om. Allemaal fout. De OPLOSSING is opnieuw niet geraden.


Foto 46: Wie is dit?

Niet eerder heb ik bij een opgave zoveel verschillende namen ontvangen. André Hazes (3), Angela Merkel (3), Madeleine Albright, Anouk, Björk, Sharon Dijksma, Agnes Jongerius, Jan Marijnissen, Jeltje van Nieuwenhoven, Joss Stone, Rita Verdonk, Sanne Wallis de Vries en tot slot Sugar Lee Hooper. Dertien namen, maar geen enkele bleek de juiste. OPLOSSING.


Foto 45: Wat is dit?

Deze keer moet ik streng zijn. Met de antwoorden auto (9) en vrachtwagen (2) neem ik geen genoegen. Vooruit, ik reken ze half goed / half fout. De speedboot, het sportvliegtuig en de politiemotor reken ik honderd procent fout. Zeven inzenders losten fotoprobleem nummer 45 op. Proficiat! OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Aren
2. Ruud
3. Peter
4. Richard
5. ErikFoto 44: Wat is dit?

Wederom zijn de antwoorden heel divers, maar de juiste OPLOSSING zat er niet tussen. Een oude houtkachel, een schuurtje van een poppenhuis, een oven en een afgesloten mijn.


Foto 43: Waar is dit?

Voor liefhebbers van de Tour de France was deze opgave een eitje. Bijna elke inzender wist de naam van deze Alpenreus. Twee lezers gingen de boot in en kozen voor Col du Galibier en Alpe d'Huez. Zestien personen zonden de goede OPLOSSING in.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Wouter
2. Deborah
3. Harry
4. Marnix
5. PeterFoto 42: Waar is dit?

Foto 42 is wellicht te detaillistisch. Dat maakt het wel extra knap dat de afbeelding (kathedraal van Salisbury) geraden is. Dikke pluim Harry! Ik heb de Dom van Keulen (2), Westminster Abbey (1), de kathedraal van Chartres (1) en de Notredame (5) voorbij zien komen. OPLOSSING.

De enige juiste inzender;
1. HarryFoto 41: Wat is dit?

Bij sommige lezers slaat de fantasie op hol. Ik heb behoorlijk wat inbeeldingsvermogen, maar ik zie in deze afbeelding toch echt geen gedekte tafel bij kaarslicht of een kijkoperatie van de slokdarm. De meeste inzenders hadden in de gaten dat dit een foto van een neus is. Maar ja, rest nog de vraag; welke? Een hondenneus? Een varkenssnuit? Een paardenneus? OPLOSSING.

De enige juiste inzender;
1. ErikFoto 40: Wat is dit?

Alle antwoorden op de detailfoto 40 zijn onjuist. Veel mensen (9) stuurden het antwoord (peper- en) zoutvaatje in. De mooiste inzending wil ik jullie niet onthouden; een oude eau de cologne-fles. OPLOSSING.


Foto 39: Waar is dit?

Hier moet je haast geweest zijn om te weten waar het is. Een lezer dacht dat plaatje nummer 39 de stadspoort in Maastricht was. Een andere inzender vermoedde dat het ging om een bouwwerk in Archeon. Weer een ander koos voor een kasteel in Denemarken. Ook het antwoord kasteel Muiderslot zag ik voorbijkomen in de mail. In totaal vijf personen kenden deze vakantieplaats (Carcasonne). Zouden ze er ook geweest zijn? OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Stefanie
2. Wouter
3. Lucas
4. Marja
5. HarryFoto 38: Waar is dit?

Op de dag dat de plek op deze afbeelding centraal stond in Nederland, kon ik het niet laten om even een makkelijke detailfoto te presenteren. De grote hoeveelheid goede inzendingen (37) verbaasde me ook niet. Bravo! OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Gerben
2. Wouter
3. Erik
4. Marja
5. LucasFoto 37: Wat is dit?

Detailfoto 37 leverde een breed scala aan foutieve inzendingen op. Schelpen, koolrapen, paddestoelen, kokosnoten, uien en een paal met een stuk touw passeerden de revu. Het aantal goede inzendingen kwam ditmaal niet boven de vier uit. OPLOSSING.

De vier snelste en juiste inzenders;
1. Lucas
2. Wouter
3. Jeroen
4. RichardFoto 36: Waar is dit?

Niemand die aan een kist of een zwart blok dacht. Slechts twee foute antwoorden ontvangen (strand Scheveningen en New Orleans) terwijl het detail deze keer ogenschijnlijk weinig duidelijkheid gaf. Een zwarte zwarte hoek en een vaag mengsel van verschillende kleuren daaromheen, was voor zeven inzenders voldoende om de OPLOSSING te geven.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Tom
2. Lucas
3. Jolanda
4. Rein
5. NielsFoto 35: Wat is dit?

Over de toegezonden antwoorden uil, pratende boom, hond en dinosaurus kan ik kort zijn; ze zijn fout. Op de kop af tien mailers wisten dit fotoprobleem op te lossen. Petje af! OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Robert
2. Deborah
3. Fleur
4. Anael
5. LucasFoto 34: Wat is dit?

Jullie blijven me verbazen. Liefst 34 personen lieten zich niet in de luren leggen en kozen voor het juiste antwoord. Een makkelijke opgave dus. De inzenders met de antwoorden carnavalstenue, veren van een danseres, stofborstel en het haar van Victoria Koblenko moet ik teleurstellen. De OPLOSSING is simpeler dan je denkt.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Marja
2. Peter
3. Jasper
4. Sandra
5. JeanineFoto 33: Wat is dit?

Het raden van detailfoto 33 bleek eenvoudig. Volgens veertien inzenders kon de afbeelding niets anders zijn dan de Gouden Koets. Gefeliciteerd! Helemaal goed! Twee lezers werden op het verkeerde been gezet en gaven draaiorgel als antwoord. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Björn
2. Gerben
3. Dick
4. Roy
5. RobertFoto 32: Wie is dit?

Het onderwerp op de foto is een man met een pen. Toch ontving ik tweemaal een antwoord dat het een dame moest zijn op de afbeelding; Chazia Mourali en koningin Beatrix. Zes lezers dachten aan de voetbalcoaches Marco van Basten (3) of Danny Blind (3). Zeven mensen wisten ditmaal de OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Marja
2. Lucas
3. Paul
4. Derk Jan
5. NielsFoto 31: Waar is dit?

Deze foto beeldt niet het defilé van de Veteranendag uit. Ook is de afbeelding geen tafereel in Londen (4), Moskou (1) of New Orleans (1). De foto is zestien jaar geleden gemaakt. Zeven personen wisten het antwoord. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Robert
2. Guillaume
3. Lucas
4. Marina
5. TheaFoto 30: Wie is dit?

Verrassend veel lezers hadden moeite met het raden van dit plaatje. De antwoorden president Jacques Chirac en wijlen Francois Mitterand kwamen in de buurt. De inzenders die het hadden over Richard Gere, George Bush, Wim Kok, Prins Claus, Sean Connery, George Clooney en Dean Martin zijn verder van huis. Drie mensen konden me vertellen dat de afbeelding de legendarische Fransman Louis de Funès is. OPLOSSING.

De drie juiste inzenders;
1. Sandor
2. Marina
3. MarcelFoto 29: Wat is dit?

Als 'quizmaster' moet ik streng zijn. Het antwoord leren handschoen (14 lezers) reken ik fout. De foto laat weliswaar een detail van een leren handschoen zien, het is echter geen 'normale' handschoen. Het is een voorwerp dat bij een buitensport hoort. Exact vijf mensen hebben de OPLOSSING geraden.

De snelste en juiste inzenders;
1. Theo
2. Lucas
3. Sandor
4. Tijmen
5. SietoFoto 28: Waar is dit?

Opnieuw slechts een goede inzender. Ditmaal valt de eer te beurt aan Karin. Zij was de enige die me kon vertellen dat het gebouw op detailfoto 28 in Tokio staat, het Fuji TV-gebouw. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzender;
1. KarinFoto 27: Wat is dit?

Bravo Guillaume! Je bent de enige met het juiste antwoord. Andere quiz-deelnemers kozen voor een laptop, een stropdas, een tafeltje in Tweede Kamer, een duikplank, een flat, een plastic giet en zelfs spaghettideeg. OPLOSSING.

De enige en juiste inzender;
1. GuillaumeFoto 26: Wat is dit?

Een koperen helm, een stoel, een fossiel, een kaars, een trapleuning, een antieke deurklopper, een bronzen beeld, en een deurkruk. Leuke antwoorden, de werkelijkheid is anders. Ik zal het maar verklappen, niemand die ook maar in de buurt kwam van de OPLOSSING.


Foto 25: Waar is dit?

Jeruzalem (1), Moskou (3), Florence (1), Breda (1) en Genève (1) kunnen niet tippen aan de nummer één op de lijst van foute antwoorden; Vaticaanstad/Rome. Zestien lezers dachten bij deze basiliek aan de Sint Pieter in Rome. Een extra warm applaus voor de drie mensen die het wel goed hadden; basiliek Heilig Hart in Brussel. OPLOSSING

De snelste en juiste inzenders;
1. Marja
2. Peter Jan
3. ErikFoto 24: Wie is dit?

Wat vooraf een makkelijke opgave leek, blijkt een moeilijke. Elf personen dachten bij detailfoto 24 aan koningin Beatrix. Drie mensen kozen voor actrice Pamela Teves, twee voor Nel Veerkamp en een voor Annie M.G. Schmidt. Hillary Clinton, Willeke van Ammelrooy, Marianne Weber, Neelie Smit Kroes, Annemarie Jorritsma, Margaret Thatcher en Sybilla Dekker werden ook eenmaal genoemd. Het aantal goede inzendingen bleef ditmaal beperkt tot zes. OPLOSSING

De snelste en juiste inzenders;
1. Rob
2. Arnoud
3. Anne
4. Dick
5. JoséFoto 23: Wat is dit?

Aparte antwoorden sturen lezers me regelmatig door. Detailfoto 23 zou volgens een lezer een bergbeklimmer op de Himalaya moeten voorstellen. De inzending komt in de verste verte niet in de buurt bij de oplossing. Twee mensen vonden dat de afbeelding wel erg veel lijkt op een asbak. Een andere inzender dacht aan een bevroren gezicht. Voor het enige en juiste antwoord (zeven goede inzendingen) moet je kopje onder. OPLOSSING

De snelste en juiste inzenders;
1. Daan
2. Gerben
3. Artjan
4. Max
5. OekFoto 22: Wie is dit?

Arnon Grunberg is de enige man onder de foute inzendingen. Victoria Beckham, Ushi (Wendy van Dijk) en Anastasia zijn de andere foutieve antwoorden. Eenendertig personen herkenden de zangeres met het opvallend brilmontuur. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Robert
2. Jeroen
3. Dirk
4. Karin
5. JolandaFoto 21: Wat is dit?

Het lijkt wel of iedereen in de bouw werkt. Bijna vijftig correcte antwoorden (47). Het raden van detailfoto 21 was een makkie. Ik vraag me af of ik wel de oplossing moet tonen. Nou vooruit, voor de drie lezers die dachten aan een behangroller, verfroller en een generator van een waterkrachtcentrale geef ik hier de OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Lucas
2. Deborah
3. Robert
4. Gerben
5. EllenFoto 20: Wat is dit?

Zeer diverse antwoorden heb ik ditmaal ontvangen. Van de ontploffing van het ruimteveer Challenger tot een suikerspin. Het antwoord is menselijker. Dus ook het varkensoor, de koeienvacht en het oor van een pony moet ik fout rekenen. Het stukje haar van Geert Wilders komt al in de buurt, maar nog steeds is het niet de OPLOSSING. Slechts een lezer wist enigszins wat het was; een snor van een Indiase fakir is. Bijna goed.

De enige (bijna) juiste inzender;
1. JeroenFoto 19: Wat is dit?

"Dacht eerst een cockpit, maar het is toch een versterker voor geluid." Jammer. Deze inzender had niet moeten afstappen van zijn eerste keus. Altijd bij je eerste keus blijven, dat is het beste advies. Nu heeft deze lezer het antwoord op detailfoto 19 fout. Net als de mensen die kozen voor de eerste computer (1), een defibrilator (1), een radio(versterker) (14), een cassetterecorder (1), een mengpaneel (2), een radardetector (2), een ghettoblaster (1) en een röntgenapparaat (1). Dertig personen hebben de OPLOSSING goed.

De snelste en juiste inzenders;
1. Werner
2. Saskia
3. Thomas
4. Sonja
5. FleurFoto 18: Wat is dit?

Geen addertje onder het gras. Deze afbeelding is niets minder dan een stuk fruit. Dus geen pauwenstaart, kermisattractie of een corsowagen. Bijna zeventig inzenders (67) lieten zich niet van de wijs brengen en gingen op hun eerste gedachte af; OPLOSSING. Eet smakelijk!

De snelste en juiste inzenders;
1. Peter Jan
2. Marco
3. Rob
4. Pim
5. MaartenFoto 17: Waar is dit?

Sommige inzenders blijken dichtbij deze foto te wonen of te werken. "Dat is hier om de hoek. We lopen er 's middags altijd een rondje over." Veruit de meeste mailers hadden het echter mis. Liefst eenenveertig inzenders kozen voor de Erasmusbrug in Rotterdam en een viertal antwoordde dat het een brug in de gemeente Haarlemmermeer moest zijn. Elf mensen wisten dat deze brug in Utrecht staat, de Prins Clausbrug. Heel goed! OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Rob
2. Patrick
3. Hans
4. Steven
5. WernerFoto 16: Wat is dit?

Detailfoto 16 heeft weinig mensen op het verkeerde been gezet. Onder de foute antwoorden werd viermaal turnsters, drie keer atletiek en eenmaal roeisters genoemd. Zevenveertig lezers kan ik in deze ronde feliciteren. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Henk
2. Olaf
3. Frank
4. Peter Jan
5. JeanineFoto 15: Wat is dit?

"Blèh, ik herken dit liever niet. Ik moet vanavond weer strijken", liet een lezer me weten. De goede antwoorden stroomden binnen. Bijna zestig (58) juiste inzendingen heb ik ontvangen. Het raden van detailfoto 15 was blijkbaar echt een eitje. Niet voor iedereen. Vijf mensen dachten aan een wasmachine, één persoon aan een friteuse en een ander aan een krulset. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Sanne
2. Pim
3. Paul
4. David
5. JeroenFoto 14: Waar is dit?

Slechts een klein deel van een gebouw is voor veel lezers (36) voldoende om te raden waar detailfoto 14 is genomen. Opnieuw bravo! Tien personen lieten weten dat het gebouw in lichtstad Parijs staat. Nog eens twee zonden Londen als antwoord in. Ook Benidorm, Brussel en Rome werden genoemd. Voor de OPLOSSING moeten we aan de overkant van de grote plas zijn, om precies te zijn in New York; Flatironbuilding.

De snelste en juiste inzenders;
1. Patrick
2. Rob
3. Hans
4. Sabrina
5. RadboudFoto 13: Wie is dit?

Het valt me een beetje tegen heren en dames. Geen enkele goede inzending ontvangen. Blijkbaar was deze mannelijke afbeelding zeer moeilijk. Laat ik eerst een opsomming geven van alle antwoorden; Bert Visscher (4), Tony Blair (2), Dennis van der Geest (2), Wim Sonneveld (2), Robbbie Williams (2), Vincent Bijlo (1), Marco Borsato (1), Job Cohen (1), Theodoor Holman (1), Robert Jensen (1), Gerhard Schröder (1), Orson Welles (1), Henk Westbroek (1) en eenmaal kwam iemand met mijn naam op de proppen. Laat je verbazen en bekijk de OPLOSSING.


Foto 12: Waar is dit?

Negen inzenders gingen bij deze foto de boot in. Twee mensen zaten enigszins in de buurt met hun plaatsvermeldingen Helsinki en Stockholm. Liefst vijf personen gokten dat de detailfoto in Scheveningen genomen was. Nog eens twee dachten aan Barcelona. De OPLOSSING ligt in Noord-Europa; het Vigeland-park in Oslo.

De snelste en juiste inzenders;
1. Lucas
2. Steven
3. Mark
4. Karin
5. Henk


Foto 11: Wat is dit?

Opvallend vaak ontving ik olifant als antwoord. Liefst negen keer gaven lezers bij detailfoto 11 aan dat het hier om een olifant ging. Eentje meldde me dat het plaatje niets anders kon zijn dan de billen van een nijlpaard. Weer een ander dacht aan snoepgoed, een lekkere mars. Hoe dikwijls het denigrerende woord bosneger is gevallen, zal ik maar niet vermelden. Uiteindelijk stuurden vijftien inzenders me het juiste antwoord. OPLOSSING.

De snelste en juiste inzenders;
1. Tom
2. Aren
3. Gert-Jan
4. Rinske
5. Ellen


Foto 10: Wat is dit?

De koplamp van een klein stadsautootje. Het antwoord reken ik half goed. De douchekop, het mistlicht, een webcam, een handgreep, een robotoog en de nieuwste Ipod met ingebouwde camera moet ik echt fout rekenen. Alleen Richard en Niels wisten ditmaal de OPLOSSING van de detailfoto. Heel goed!

De juiste inzenders;
1. Niels
2. Richard


Foto 9: Wat is dit?

Ik geef toe, detailfoto 9 is pittig. Dat mensen denken aan fossielen, stropdassen, kussenslopen en sjaals is niet eens zo vreemd. De leukste foutieve inzending vond ik wel deze; een tochtstopper om voor de deur te leggen. Slechts twee inzenders wisten het fotoprobleem te 'kraken'. Bravo Karin en Daan! OPLOSSING.

De juiste inzenders;
1. Karin
2. Daan


Foto 8: Wat is dit?

Bij deze detailfoto heb ik een groot aantal verkeerde antwoorden ontvangen. Liefst zes mensen beweren dat de afbeelding een deel van een krokodil is. Een inzender gaf als antwoord een leguaan, weer een ander schreef dat detailfoto 8 een schildpad is. Geen van allen klopt. Niet alleen het dierenrijk is goed vertegenwoordigd in de foutieve antwoorden. Vier personen dachten aan voedsel; een artisjok. Twee mailers verklaarden dat het een kaktus is en een persoon dacht aan een dennenappel. Twaalf mensen wisten welk dier werd afgebeeld. Ik zal jullie snel uit de brand helpen; OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Rinske
2. Lucas
3. Dave
4. Minke
5. Thomas


Foto 7: Wie is dit?

Niet iedereen kon me vertellen van wie bovenstaande lippen zijn. Twee mensen gaven aan dat het de lippen van wijlen Freddy Mercury waren. Een andere lezer zweerde bij hoog en laag dat het de mond van Beau van Erven Dorens was. Weer een ander moest denken aan Heleen van Royen. Jacques d'Ancona werd ook eenmaal genoemd, evenals filmactrice Sandra Bullock. Het merendeel van de inzenders (36 goede reacties) had het bij het juiste eind. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Aren
2. Dave
3. Stephanie
4. Ewald
5. WouterFoto 6:Wat is dit?

Een fietszadel? Nee! Een schoen? Nee! Een varken? Nee! Een kale kip? Nee! Een gestukadoorde muur? Nee! Een olietanker? Nee! Heide in de mist? Nee! De geschaafde knie van Erik Dekker? Nee! Allemaal fout. Slechts twee mensen kwamen in de buurt van de OPLOSSING.


Foto 5: Waar is dit?

Je moet er haast geweest zijn om te raden waar foto 5 gemaakt is. Het is niet de Fata Morgana in De Efteling (1 lezer). Ook de antwoorden Tower of London (2), Taj Mahal (1) en Bagdad (1) moet ik fout rekenen. Twaalf lezers wisten het wel; Torre de Belèm in Lissabon. Buitengewoon knap! OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Pepijn
2. Mascha
3. Neno
4. Pieter
5. OscarFoto 4: Wat is dit?

Bijna veertig goede reacties heb ik ontvangen op de vierde foto. Deze detailfoto valt onder de categorie 'te doen'. Toch heb ik een handjevol foutieve antwoorden gekregen. Zo dachten een paar mensen dat de afbeelding een deel van een frituurmand betrof. Weer een ander vermoedde dat het hier ging om een detail van een helm van een schermer. OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Chris
2. Dave
3. Jasper
4. Nande
5. JeanineFoto 3: Wat is dit?

Veel te makkelijk, mailde een snelle lezer me. Foto 3 is inderdaad niet moeilijk te raden. Alle 43 inzendingen zijn goed. Een persoon schreef knipogend dat de detailfoto de motor van een Volkswagenbusje is. Fout! OPLOSSING.

De vijf snelste en juiste inzenders;
1. Werner
2. Hans
3. Ninke
4. Paul
5. JoyceFoto 2: Wat is dit?
De tweede detailfoto bleek duidelijk van een ander kaliber. Er is veel gegokt; neus van een paard, een gesluierde vrouw, een habijt met koord, levend beeld dat zijn/haar hoed afneemt, een vrouw met twee grote (rug)zakken op haar schouders, kimono, ruiterzak, libelle, paardenhoofd in haverzak, een stukje van de Sagrada Familia en een fonteintje. Allemaal onjuist. Niemand die het antwoord op detailfoto wist. Ik zal jullie niet langer in spanning laten en de OPLOSSING geven.Foto 1:Waar is deze foto gemaakt?

Het raden van de eerste foto bleek duidelijk een opwarmertje. Liefst 72 personen gaven een goed antwoord. Bravo! De detailfoto is afkomstig uit Barcelona. Het is de voorgevel van het door Gaudi gebouwde woonhuis Casa Batlló aan de Passeig de Grácia. Vier lezers schreven dat de foto gemaakt is op De Efteling en nog eens twee waren overtuigd dat de foto een afbeelding betrof van Eurodisney in Parijs. Een persoon gaf als antwoord dat de foto een detail was van het Hundertwasserhaus in Wenen. OPLOSSING.

De vijf snelste (en juiste) inzenders;
1. Ernest
2. Thorsten
3. Jeroen
4. Baldwin
5. Martijn


Yoshe Polak