De koffie spoot bijna door mijn neus toen ik het bericht las dat allochtonen een eigen bos met noten- en vruchtenbomen krijgen. Allochtonen vinden onze bossen namelijk saai, zo lees ik in mijn ochtendblad. Saai? Wat is er mis met onze prachtige bossen met berken, loof- en eikenbomen? Ik wandel zowat wekelijks met alle plezier door hetzelfde strookje bos. Toch missen ze wat in de ogen van meneer Slobbe, directeur van de Natuurstichting Waarde. Ze hebben geen vruchten en noten. In hun eigen land is overal in de natuur wat te eten, vertelt Slobbe in het AD.

Dus? Moeten we de Nederlandse natuur aanpassen om de honger van onze 'medelanders' te stillen? Wat een idioterie! Ik vind het beangstigend. Nederland kweekt met uitheemse nootjes en vruchtjes een voedingsbodem waarbij geen plaats is voor integratie.

Integreren doe je niet door bossen te kweken om allochtonen aan boompjes te laten knabbelen. Een hek eromheen en je hebt een dierentuin. Bah, wat een enge gedachte. Bij integratie hoort een Hollands landschap zonder nootjes aan de bomen. Net zo goed dat in mediterrane landen geen Hollandse haringkraam of snackmuur moet staan.

Ik vrees niet dat onze oerhollandse bossen moeten wijken voor mediterrane boompjes en struiken. De bossen uit den vreemde zullen uitsterven. Dadels en olijven houden nou eenmaal niet van Hollands weer.

Yoshe Polak