Het juiste moment om financiering te nemen is essentieel om te kunnen groeien. "Als het juiste moment voorbij is, ben je het kwijt."

Dit adviseert ondernemer Michiel Muller, bekend van de Tango-tankstations en Route Mobiel, woensdag aan ondernemers tijdens de Week van de Ondernemer in Amsterdam.

Belangrijk bij huidige vormen van financiering is dat een conventionele lening bij de bank niet meer de enige bron van financiering hoeft te zijn.

De 'serial entrepreneur' geeft enkele voorbeelden over hoe bij zijn eigen ondernemingen de financiering werd geregeld.

Toen Tango wilde uitbreiden was een half miljoen euro nodig per tankstation. "We wilden tien nieuwe tankstations, dus we hadden 5 miljoen euro nodig."

Muller en zijn mede-ondernemers ontdekten dat wanneer een klant bij Tango afrekende het bedrijf diezelfde avond het geld had. "Dat was niet ons geld. Het meeste gaat op aan accijnzen, maar die hoeven pas vier weken later betaald te worden", legt Muller uit.

Werkkapitaal

Muller zag op die manier het werkkapitaal in het bedrijf langzaam stijgen en ontdekte zo een nieuwe bron van financiering. Met elke opening van een nieuwe Tango was ook het doel om zo snel mogelijk meer kasstroom te genereren. "We brachten de fanfare en als er nog geen turnvereniging was, richtten we er een op. We deden er alles aan om zo snel mogelijk mensen klant te maken."

Bij Route Mobiel hadden de ondernemers maar enkele dagen om Nederlanders duidelijk te maken dat "ze ook bij een ander bedrijf hun bank konden laten plakken".

Om de massa te bereiken kwamen ze terecht bij een grote krant met de boodschap dat ze wilden adverteren, maar dat er geen geld was.

Muller sprak toen af de krant te laten meedelen in het succes van Route Mobiel. In ruil voor advertenties kreeg het dagblad voor elke klant een bedrag. "Toen het ging lopen, begon de krant nog meer advertenties te plaatsen."

'Interne startup nodig om bedrijf aan te passen aan internettijdperk' | 'Scherpte bij verdienmodellen Nederlandse ondernemers ontbreekt'

Lees alles over de Week van de Ondernemer