Het economisch klimaat in Rotterdam verbetert, maar er zijn nog wel risico’s. De industrie laat een verdeeld beeld zien en de afkoelende Duitse economie vormt een risico.

Dit schrijven analisten van ING in een rapport over de regionale economie.

Voor dit jaar wordt een economische groei van 0,8 procent verwacht voor de regio Groot-Rijnmond. Hiermee groeit de lokale economie harder dan het gemiddelde in Nederland.

Toch doet de regio wel onder voor naburige regio’s Zuidoost Zuid-Holland (+1,3 procent) en Den Haag (+1,1 procent).

Voor volgend jaar gaat de economie in Groot-Rijnmond naar verwachting 1,3 procent groeien, het Nederlandse gemiddelde.

Werkloosheid

De werkloosheid lijkt over de piek heen en ook huizenprijzen in de regio zijn minder gedaald. Verder groeit het aantal bezoekers uit binnen- en buitenland. De stad levert daarmee volgend jaar weer een grotere bijdrage aan de economie van de havenregio.

Naar verwachting gaan de aantrekkende consumptieve bestedingen, die na jaren van dalingen eindelijk weer gaan groeien, in 2015 de kar trekken in de lokale economie.

Industriële sectoren in de regio presteren verschillend. De scheepsbouw in de regio, kenmerkend voor het gebied, presteert goed en heeft volle orderboeken. Aan de andere lijdt de chemische sector bij de Rotterdamse haven onder hoge energiekosten en lage afzetprijzen.