Het is een uitdaging voor de ondernemers om zich door het oerwoud van subsidies en fiscale regelingen te worstelen.

NBA Accountants geeft op de Week van de Ondernemer in Eindhoven een aantal tips voor de entrepreneurs om slim om te gaan met belastingvoordelen.

Op de hoogte zijn

Ondernemers moeten zelf proberen op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en regelingen die worden ingesteld. Bijvoorbeeld de stortvloed aan mogelijke nieuwe maatregelen die bekend zijn gemaakt op Prinsjesdag.

"Hij of zij hoeft de ‘ins en outs’ niet precies te kennen maar de ondernemer moet er wel bekend mee zijn", legt Patrick Kappenberg van NBA uit. Goed begin is het volgen van bladen, kranten, journaals en ook informatie van de Kamer van Koophandel.

Administratie bijhouden

Veel ondernemers zien de jaarrekening als een eenmalige verplichting aan het einde van het jaar, maar de administratie actueel houden kan voordelen met zich meebrengen.

"Stel er komt vandaag een nieuwe regeling, dan wil je daar morgen gebruik van maken. Op het moment dat je bij bent met de administratie kun je sneller inspringen."

BV of eenmanszaak

Houd rekening met de fiscale voordelen van een eenmanszaak bij de start van ondernemen. Eenmanszaken kunnen rekenen op forse belastingvoordelen zoals de startersaftrek.

Bij een BV is het voordeel dat risico’s van de zaak niet worden overgeheveld naar de ondernemer, maar als het risico van een bedrijf te dragen valt, is de keuze voor een eenmanszaak mogelijk voordeliger.