Bondscoach Louis van Gaal ziet veel overeenkomsten tussen de voetbalwereld en de wereld van ondernemers.

Dat zegt hij in een gesprek met NUzakelijk.nl op de Week van de Ondernemer in Utrecht.

"Uiteindelijk ben ik als bondscoach ook ondernemer. Ik stuur in totaal zestig mensen aan. Bij ondernemers gaat het erom dat je kansen ziet in de markt. Dat geldt ook voor de voetballerij." 

Zo moet de bondscoach oplossingen creëren als er problemen zijn, net zoals ondernemers dat moeten doen met hun producten, stelt Van Gaal. "Ik kijk of ik die in mijn spelersgroep kan vinden."

Blessure

Hij stipt de  problemen die hij als trainer heeft aan met de blessures van belangrijke basisspelers Kevin Strootman en Robin van Persie. Voor eerstgenoemde komt het WK in ieder geval te vroeg, Van Persie is mogelijk niet op tijd fit voor het eindtoernooi in Brazilië.

"Kan ik dan nog spel spelen op de manier waarmee we zo succesvol waren? Daar denk ik over na.  Je gooit dan anderhalf jaar investering overboord." 

Voorbereiden

Het komt in zijn ogen allemaal neer op voorbereiding, dat is het halve werk. "Je moet trainen, dat is voor een ondernemer het testen en analyseren van een product. Daarna moet je evalueren over hoe je het nog beter kunt doen, ook dat geldt voor ondernemers zo."

Want zomaar aan een avontuur beginnen heeft volgens de Amsterdammer niets met vaardigheden te maken. "Dat is misschien iets voor geluksvogels, maar niet voor de meeste mensen."

Als bondscoach ervaart Van Gaal als geen ander de druk van buiten en heeft hij dagelijks te maken met de soms venijnige publieke opinie. Hoe houd je dan toch vast aan jouw te varen koers?

"Dat heeft met kennis te maken, ik verrijk mezelf daarmee iedere dag. Daarbij zit ik al veertig jaar in het vak, eerst als profvoetballer, daarna als hoofdtrainer. Je moet oplossingen vinden, innoveren, doorselecteren en altijd evalueren", aldus Van Gaal.

Eerste dag Week van de Ondernemer in quotes | Tweede dag Week van de Ondernemer in quotes

NUzakelijk doet als mediapartner uitgebreid verslag van de Week van de Ondernemer