Ondernemers moeten hun kansen in de smart industry grijpen. 

"Wij moeten als Nederland op die kar springen", zegt Arnold Stokking, directeur Industriële Innovatie bij TNO, tegen NUzakelijk. "Voor de industrie wordt een enorme versnelling verwacht vanuit ict, het maken van netwerken."

Daardoor kan ook massa-industrie plaatsvinden in Nederland. "Neem bijvoorbeeld de autoproductie in Born, bij VDL NedCar. Daar maken ze gebruik van slim aan elkaar gekoppelde robots."

De toename van robots en andere ict-oplossingen hoeft geen werkgelegenheid te kosten, aldus Stokking. "Iedere baan in de industrie levert twee banen buiten de industrie op."

Een ander voorbeeld van smart industry is 3D-printen. "Nederland doet het op dat gebied heel behoorlijk", zegt Stokking. "Er wordt goed geëxperimenteerd, vooral met thuisprinters en metaalprinten, maar in de machinebouw moet nog heel wat gebeuren op dit gebied."

Klimaat

Het klimaat voor innovatie in Nederland is de afgelopen vijf jaar verbeterd, vindt Stokking. "Je moet je uit de crisis innoveren met behulp van techniek, businessmodel of sociale innovatie. Uit nood is het klimaat verbeterd. De samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid heeft daaraan bijgedragen."

De directeur Industriële Innovatie raadt ondernemers aan er een goede groeiagenda op na te houden. "Er zijn er maar weinig die voldoende richting geven, maar het is niet zo moeilijk om de juiste onderwerpen op de agenda te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het energievraagstuk."

De rol van TNO is vooral om innovatie onder ondernemers te stimuleren. "Wij signaleren waar de kansen liggen en schetsen met ondernemers toekomstplaatjes."

Zo organiseert TNO jaarlijks het SBIR-evenement, waar twintig ideeën uit de koker van de kennisinstelling worden gepitcht voor een zaal vol mkb'ers, die de uitvinding naar de markt mogen brengen. 

"Voor sommige plannen is nog geen klant, dat is zonde", aldus Stokking. "Dankzij SBIR worden twee van de twintig pitches daadwerkelijk bedrijven en nog eens twee worden omgezet in licenties."

Uitvinder waagt sprong naar de markt