Een groep wetenschappers heeft een therapie ontwikkeld met zogenaamde T-cellen. Dat houdt in dat witte bloedcellen aan het lichaam worden onttrokken en die zo bewerkt worden dat ze kankercellen in het lichaam herkennen en aanvallen.

Volgens Dr. Stanley Riddell zijn de resultaten ongeëvenaard:

“These are patients that have failed [every other treatment]. Most patients in our trial would be projected to have two to five months to live. This is extraordinary… unprecedented in medicine to get response rates in this range in these very advanced patients. We have a long way to go. The response is not always durable, some of these patients do relapse … but the early data is unprecedented.”

Het is mogelijk dat de behandeling voor de duur van veertien jaar effect heeft in het lichaam. Uit onderzoek kwam ook naar voren dat 94 procent van terminaal zieke én behandelde mensen na de therapie helemaal vrij was van kankercellen.

Volgens de BBC is er nog veel onderzoek nodig, omdat de bijverschijnselen nog bijzonder heftig kunnen zijn. Ook werkt de behandeling (nog) niet tegen alle vormen van kanker. Maar wat een ontzettend grote stap in de goede richting!

In het lichaam ziet het er dan zo uit:

T-cellen doden kankercellen
T-cellen doden kankercellen