De Volksbank gaat de te hoge bedragen aan boeterente terugbetalen aan klanten die tussen 2011 en 2016 hun hypotheek vervroegd hebben afgelost.

De bank doet dit na meldingen van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) dat sommige klanten te veel betaald hebben.

Het gaat om klanten met een hypotheek van SNS, RegioBank en BLG Wonen. De Volksbank gaat de boeterentes herberekenen en klanten die te veel hebben betaald zelf benaderen.

De Volksbank verwacht dat ruim twintigduizend klanten een bedrag terug krijgen. Volgens het AD gaat in ieder geval ook ING klanten compenseren voor een te hoge boeterente.

Inmiddels heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) strengere regels opgesteld voor de boeterente die banken in rekening mogen brengen. Die regels zijn met terugwerkende kracht ingegaan per juli 2016.

NN Group, het bedrijf achter Delta Lloyd, had eerder laten weten dat alle boeteberekeningen vanaf 14 juli 2016 opnieuw zijn nagelopen. Daarmee heeft het financiële concern naar eigen zeggen aan de richtlijnen van de AFM voldaan.

ING maakte onlangs bekend circa 7000 klanten te zullen compenseren. Volgens een woordvoerder van de VEH is niet gezegd dat met deze correctie alle zaken uit het verleden zijn afgedaan.