Wat is de beste wasmachine voor een gezin van vijf personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.

Kijk bij het kopen van een wasmachine altijd even naar de hoeveelheid was die erin kan. Wassen met een volle machine is namelijk het efficiëntst. Voor huishoudens tot vier personen is een vulgewicht van 5 tot 8 kilo meestal voldoende. Maar bij grotere huishoudens kun je beter voor minimaal 9 kilo gaan.

De Consumentenbond test wasmachines op onder meer schoonwassen, spoelen, centrifugeren, energie- en waterverbruik en snelheid. Er zijn zo’n 170 wasmachines getest die redelijk tot goed in de winkels verkrijgbaar zijn.

Bij de 88 geteste modellen in de categorie wasmachines voor grotere huishoudens komt een model van Miele als Beste uit de Test. Een wasmachine van Siemens is de Beste Koop.

Er kwamen meer wasmachines als Beste uit de Test. We lichten hier de wasmachine uit met de laagste prijs.

Beste uit de Test: Miele WCG 670 WCS

Deze wasmachine van Miele wast erg goed schoon. Dit geldt zowel voor katoen als voor synthetisch wasgoed. Ze centrifugeert de synthetische was ook goed. Katoen iets minder, maar nog steeds voldoende.

Deze Miele heeft energieklasse A. Dat betekent dat ze bij het ecoprogramma (eco 40-60) zuinig is met water en energie. Maar ook met de gewone katoen- en synthetische programma’s verbruikt deze Miele minder water en energie dan gemiddeld. Dat maakt het apparaat een duurzame keuze.

De wasmachine heeft veel extra’s. Je kunt het apparaat op afstand bedienen via de Miele@home-app. De wasmachine heeft een automatisch doseersysteem: TwinDos. Daarnaast kun je speciale wasmiddelen en wasverzachter doseren met capsules: CapDosing.

Het katoenprogramma duurt 2,5 uur. Dat is relatief kort. Het programma voor synthetische was duurt zo’n 2 uur. Dat is juist iets aan de lange kant.

Het apparaat heeft ook enkele minpunten. Het spoelen van de was, waaronder synthetische, doet ze niet goed. Maar het spoelen van katoen gaat ronduit slecht. Je kunt extra water gebruiken waardoor ze beter spoelt, maar dan verbruik je uiteraard wel meer water. Verder gaat de deur niet ver genoeg open en is de opening ook wat krap. Hierdoor gaat vullen en legen wat lastig. En tijdens het centrifugeren maakt de wasmachine behoorlijk wat lawaai.

Beste Koop: Siemens WM14UU00NL

De beste prijs-kwaliteitverhouding gaat naar dit model van Siemens. De wasmachine scoort maar iets lager dan de Miele, maar is wel een flink stuk goedkoper in aanschaf.

Net als de Miele wast het apparaat prima schoon, zowel katoen als synthetische was. En ook centrifugeren doet ze erg goed.

Het energieverbruik van de machine is gemiddeld. Hetzelfde geldt ook voor de snelheid. Op die punten scoort de Miele beter. Het katoenprogramma van de Siemens duurt ruim 3 uur, het programma voor synthetische was zo’n 2,5 uur.

Op extra’s lever je met de Siemens ook wat in ten opzichte van de Miele. Het is een eenvoudig model. Het apparaat heeft geen wifi en alleen de meest gangbare wasprogramma’s.

Spoelen doet de Siemens iets beter dan de Miele, maar nog steeds niet erg goed. Er zijn sowieso maar weinig wasmachines die echt goed zijn in spoelen. De Siemens verbruikt overigens meer water en energie dan de Miele. De programma’s duren relatief lang, vooral het programma voor synthetische was. En de wasmachine maakt - net als de Miele - veel lawaai tijdens het centrifugeren.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel, dat goed verkrijgbaar is. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.