Wat is de beste robotgrasmaaier? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.

Een robotgrasmaaier is niet goedkoop, maar kan erg handig zijn. Zonder dat je ernaar om hoeft te kijken, maait hij je gazon. Door een begrenzingsdraad om je gazon heen, weet hij precies welk gedeelte hij moet maaien. Zo blijft hij netjes 'binnen de lijntjes' die je zelf bepaalt.

Ook handig is dat robotgrasmaaiers kunnen 'mulchen'. Bij mulchen wordt het gras tijdens het maaien extra fijn gehakt en over het gazon verdeeld. Dat is goed voor het gras en zorgt voor minder afval.

De meeste robotmaaiers hebben beveiliging tegen diefstal. Daarnaast hebben ze vaak een regensensor, zodat ze niet in de regen gaan maaien.

De Consumentenbond test verschillende soorten grasmaaiers op onder meer maaien, gebruiksgemak, voorzieningen en lawaai. In totaal zijn er ruim negentig grasmaaiers getest die op dit moment redelijk tot goed verkrijgbaar zijn.

Bij de 24 geteste robotgrasmaaiers komt een model van Robomow als Beste uit de Test. Een robotgrasmaaier van Central Park is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Robomow RK1000

Deze robotmaaier van Robomow presteert erg goed, maar is niet goedkoop. Hij is geschikt voor gazons tot 1000 m². De maaibreedte is 21 centimeter. En de maaihoogte is minimaal 20 mm en maximaal 100 mm.

Maaien doet hij erg goed. Ook nat gras of slecht onderhouden gras kan hij prima aan. Tijdens het maaien maakt hij weinig lawaai. Je kunt hem bedienen met een app en hij is beveiligd tegen diefstal met een alarm. Hij heeft geen regensensor.

Hij heeft een 18,15 volt Li-ion accu met een capaciteit van 2,8 Ah. De accu presteert goed. Je laadt hem op in zo'n 100 minuten.

Beste Koop: Central Park CP1000 met Wi-Fi 28V

Deze robotmaaier van Central Park is net als de Robomow geschikt voor gazons tot 1000 m². De maaibreedte is met 18 centimeter iets kleiner. Ook de maaihoogte heeft een iets kleiner bereik van minimaal 20 mm tot maximaal 60 mm.

Maaien doet hij goed. Net als bij de Robomow is nat gras of slecht onderhouden gras geen probleem. Wel maakt hij tijdens het maaien wat meer lawaai.

Bedienen kan via een app. Tegen diefstal is hij beveiligd met alarm en een pincode. In tegenstelling tot de Robomow heeft deze maaier wél een regensensor.

Hij heeft een 28 volt Li-ion accu met een capaciteit van 3 Ah. Het opladen duurt wat langer, zo'n 140 minuten. Deze robotmaaier is verkrijgbaar bij Praxis.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van deze site en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De geteste producten zijn in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel, dat goed verkrijgbaar is. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De genoemde prijs van een product is de laagste winkelprijs van dit moment voor zover bekend bij de Consumentenbond. Maar prijzen kunnen per dag verschillen. Als er geen recente winkelprijs bekend is, wordt de richtprijs genoemd.