Wat is de beste cv-ketel? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

We moeten massaal van het gas af, maar er zijn huizen waar dat helaas niet direct mogelijk is. Als de cv-ketel kapot is of snel aan vervanging toe is, zal er toch een nieuwe moeten komen.

Bij de aanschaf van een cv-ketel moet je vooral letten op de CW-waarde. Deze waarde geeft het warmwatercomfort van de ketel aan. Hoe hoger de waarde, hoe sneller en hoe meer warm water de ketel kan produceren. De meeste van de geteste ketels zijn CW4. Maar heb je geen bad en zet je nooit twee warme kranen tegelijk aan? Dan is CW3 waarschijnlijk voldoende.

Let op: laat een nieuwe ketel altijd installeren door een erkend installateur. Deskundige installatie is van levensbelang.

De Consumentenbond test cv-ketels onder meer op hoe zuinig ze zijn met water verwarmen, verwarming en stroomverbruik. Daarnaast wordt gekeken naar zaken als comfort, levensduur en geluid. Er zijn in totaal 32 cv-ketels getest die verkrijgbaar zijn.

Een cv-ketel van Intergas komt als Beste uit de Test. Een solide en momenteel iets goedkoper alternatief is een ketel van Remeha.

NB.: Er kwamen meer cv-ketels als Beste uit de Test. We lichten hier de cv-ketel uit die het laagst geprijsd is.

Beste uit de Test: Intergas Xtreme 30

Deze cv-ketel van Intergas is sinds 2017 verkrijgbaar. Hij is verkrijgbaar in verschillende CW-waardes. De Xtreme 30 is de CW4-variant.

De ketel presteert uitstekend. Hij scoort op geen enkel onderdeel onvoldoende. Hij is heel energiezuinig. Dat geldt zowel voor de verwarming als voor het warm water en het stroomverbruik.

Naast energiezuinig is ook het comfort goed. De tapdrempel (hoe ver de kraan open moet voor je warm water krijgt) is erg goed en de temperatuur blijft stabiel. En ook op het gebied van levensduur en betrouwbaarheid scoort de ketel prima.

Een nadeel is dat het in de ecostand vanuit een koude start iets langer kan duren voor de ketel stabiel warm water levert. En let op bij het aanzetten van de kraan; er kan kortstondig loeiheet water uit komen.

Alternatief: Remeha Tzerra Ace 28c CW4

Een goed en momenteel ook goedkoper alternatief is deze ketel van Remeha. Dit model is verkrijgbaar in verschillende CW-waardes. Dit is de CW4-variant en hij heeft dus dezelfde waarde als de ketel van Intergas.

Net als de Intergas scoort deze ketel van Remeha ook op geen enkel onderdeel onvoldoende. Op energiezuinigheid van warm water scoort hij iets lager dan de Intergas, maar nog steeds degelijk.

Ook het comfort is naar behoren. De opwarmtijd is goed en de temperatuur blijft mooi stabiel. Hij kan iets minder goed verwarmen op een laag pitje dan de Intergas, maar scoort ook op dat punt nog steeds ruim voldoende. Ook de levensduur en betrouwbaarheid van de ketel zijn uitstekend.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.