
Getest: Dit is de beste inductiekookplaat met afzuiging
Inductiekookplaten bieden veel voordelen. Ze worden snel warm en zijn makkelijk schoon te maken. Ook zijn ze een stuk energiezuiniger dan andere kookplaten. Stap je over van gas naar inductie? Dan moet je er rekening mee houden dat je de groepen in de meterkast moet laten aanpassen. Een inductiekookplaat vraagt veel stroom.
De meeste inductiekookplaten zijn 60 centimeter breed en hebben vier kookzones. Maar daarnaast zijn er ook bredere modellen van 80 centimeter. En wil je geen afzuigkap? Dan kun je kiezen voor een model met ingebouwde afzuiging. Deze zijn wel een stuk duurder in aanschaf. Inductiekookplaten met afzuiging kun je installeren op recirculatiestand of met een afvoer naar buiten. Bij recirculatie gaat de lucht gefilterd weer de ruimte in.
De Consumentenbond test inductiekookplaten op onder meer prestaties, gebruiksgemak en energieverbruik. Inductiekookplaten met afzuiging worden getest op recirculatiestand. Er zijn in totaal zestig inductiekookplaten getest die goed verkrijgbaar zijn.
Van de dertien geteste kookplaten met ingebouwde afzuiging komt een model van BORA als Beste uit de Test. Een kookplaat van Siemens is een goed alternatief.

Beste uit de Test: BORA Puru
- Richtprijs: 3.900 euro
- Testoordeel: 7,4
- Breedte: 76 centimeter
- Aantal kookzones: 4
- Aantal flexibele zones: 0
- Bekijk de specificaties
- Bekijk alle geteste inductiekookplaten met afzuiging
- Kies de beste inductiekookplaat voor jou
Dit model van BORA heeft vier vaste kookzones en een boostfunctie. Met een boostfunctie kun je de kookplaat extra snel opwarmen.
De BORA Puru blinkt uit op de werking van het ingebouwde afzuigsysteem. Zowel de vetfiltering als de opname van kookgeurtjes werken uitstekend. Op dit gebied doet hij niet onder voor een traditionele afzuigkap.
Koken op deze kookplaat gaat goed. Ook voor sudderen op laag vermogen krijgt hij een voldoende en de warmteverspreiding is mooi gelijkmatig. Wel scoren kookplaten zonder ingebouwde afzuiging in de test wat hoger op de kookprestaties.
De BORA is ook makkelijk in het gebruik. Er is voldoende ruimte om met vier pannen tegelijk te koken en de kookplaat is eenvoudig te bedienen.
Een nadeel is dat dit model geen zogenoemde flexzones heeft. Met een flexzone kun je meerdere kookzones verbinden tot één kookzone, wat handig kan zijn bij gebruik van een langwerpige pan of braadslee. Een ander minpuntje is dat tijdens de test bij langdurig contact met een pan op hoog vermogen rond de kookzone een witte waas ontstond.

Alternatief: Siemens EX807LX67E
- Richtprijs: 3.160 euro
- Testoordeel: 7,3
- Breedte: 83 centimeter
- Aantal kookzones: 4
- Aantal flexibele zones: 2
- Bekijk de specificaties
- Bekijk alle geteste inductiekookplaten met afzuiging
- Kies de beste inductiekookplaat voor jou
Een goed alternatief is dit model van Siemens. Hij scoort goed en is wat goedkoper in aanschaf dan de BORA. Hij heeft vier kookzones en een boostfunctie. In tegenstelling tot de BORA heeft hij twee flexibele zones. Dit is het best geteste model met ingebouwde afzuiging én flexzones.
Het ingebouwde afzuigsysteem van de Siemens is erg goed. En ook koken en sudderen gaat prima. Wel heeft hij soms wat moeite met het leveren van genoeg vermogen als je alle vier de kookzones tegelijk gebruikt.
Het gebruiksgemak is goed en de bediening is makkelijk en duidelijk. Verder is de ruimte wel wat aan de krappe kant als je met vier pannen tegelijk werkt.
Een nadeel is dat de afzuiging behoorlijk wat herrie kan maken. Alle geteste kookplaten zijn op de hoogste afzuigstand best luid. Maar de Siemens maakt op de hoogste stand nog wat meer lawaai dan de BORA.
Verantwoording
In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.
De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.
Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.