Een laag woestijnstof, vogelpoep of bladeren van een boom kunnen ervoor zorgen dat je zonnepanelen minder goed werken. Daarom wordt weleens geadviseerd om de apparatuur actief schoon te houden. Maar waar moet je dan op letten? En hoeveel scheelt het nou echt qua energieopbrengst?

Nederland is koploper als het aankomt op zonnepanelen. Van alle Europese landen heeft ons land de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Daarmee zijn we zelfs Duitsland voorbijgestreefd.

Maar de opbrengt per woning is zeker niet overal hetzelfde. Dat kan deels te maken hebben met vuil op de panelen. Staat je huis vlak bij een hoge boom of een drukke snelweg, dan is de kans groter dat je opbrengst terugloopt.

Al hoef je je ook niet direct zorgen te maken. Het regent namelijk relatief vaak in Nederland, waardoor panelen vaak vanzelf schoonspoelen. Energiedirect legt uit dat een schoonmaakbeurt vaak slechts één keer per vijf jaar nodig is.

Voorkom een te stevige aanpak

Zijn je zonnepanelen bedekt met vuil, zie je dat de opbrengst terugloopt, of is het inmiddels alweer jaren geleden dat je ze hebt schoongemaakt, dan kun je er dus voor kiezen om het dak op te klauteren. Of om aan de slag te gaan met een lange telescoopsteel.

Verschillende instanties waarschuwen daarbij wel voor een te stevige aanpak. Harde borstels, schuursponsen, hogedrukspuiten en agressieve schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld geen goed idee. Je loopt daarmee het risico de coating van de panelen te beschadigen, laat Vattenfall weten. De opbrengst neemt daardoor alleen maar verder af.

“Bij negen van de tien mensen is een schoonmaak eigenlijk helemaal niet nodig. De invloed is echt minimaal.”
Thierry Croes, Exasun

Hoe voorzichtig je te werk moet gaan, kan verschillen. "Dat hangt af van het type paneel dat je hebt", vertelt Thierry Croes van producent Exasun in gesprek met NU.nl.

"Met een hogedrukspuit moet je bijvoorbeeld wel echt uitkijken bij de goedkopere glas-foliepanelen uit China. Maar bij onze glas-glaspanelen is het weer geen probleem. Die zijn zo sterk dat ze ook tegen hagelstenen van 9 centimeter doorsnee kunnen."

Hoeveel invloed heeft een schoonmaak op de opbrengst?

De vraag blijft hoeveel een schoonmaak nou concreet scheelt op je energierekening. Croes laat weten dat je je er meestal niet te druk over moet maken. "Als een zonnepaneel geen licht pakt, schakelt het zichzelf volledig of gedeeltelijk uit. In extreme gevallen, zoals met mos of algen, kan een schoonmaak daardoor wel verschil maken voor de opbrengst. Maar bij negen van de tien mensen is het eigenlijk helemaal niet nodig. De invloed is echt minimaal."

De Consumentenbond legt uit dat vervuiling vooral in Aziatische landen een probleem kan zijn. In sommige streken daar kan het vermogen al in twee maanden met 30 procent dalen. Met het Nederlandse klimaat hebben we daar veel minder last van. Als zonnepanelen onder een relatief lage hoek staan, of in de omgeving van een schoorsteen of vliegverkeer, zal je ze waarschijnlijk wat meer in de gaten moeten houden.

Verschillende schattingen laten zien dat je rendement ongeveer 3 procent stijgt na een schoonmaakbeurt. Besteed je die uit aan een professional, dan kun je dus zomaar meer geld kwijt zijn dan je op de energierekening terugziet. "Wij adviseren dan ook om de prijs voor het zonnepanelen schoonmaken uit te sparen door het zelf te doen, mits dit veilig kan", schrijft Vattenfall. "Als je zonnepanelen lastig te bereiken zijn, kun je de schoonmaak natuurlijk uitbesteden. Maar dit hoeft echt niet elk jaar."