Wat is de beste lichte accuboormachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Met accuboormachines kun je schroeven en boren. Je hebt ze in lichte en zware modellen. Dit slaat zowel op het gewicht als op de kracht van de boormachine. De kracht is in voltage: licht is 10,8 of 12 volt en zwaar is 14,4 of 18 volt (of meer).

Lichte accuboormachines zijn geschikt voor schroeven en licht boorwerk, bijvoorbeeld in zacht hout. Ze zijn licht van gewicht en handzaam. Ze zijn ook vaak wat goedkoper in aanschaf dan de zwaardere modellen.

De Consumentenbond test zware en lichte accuboormachines op onder meer schroeven, boren, prestaties van de accu en gebruiksgemak. Er zijn in totaal 36 boormachines getest die goed verkrijgbaar zijn.

Binnen de categorie lichte accuboormachines is een boormachine van Makita de Beste uit de Test. De Beste Koop is van Metabo.

Beste uit de Test: Makita DF332DSAJ

Deze Makita wint het vrij gemakkelijk van de concurrenten. Er zijn maar enkele lichte boormachines die hoger dan een 7 scoren.

Hij heeft twee versnellingen en een zogenaamde koolborstelloze motor (brushless motor). Opvallend is dat de boormachines met een koolborstelloze motor hoger scoren. Dit type motor zit lang niet in alle boormachines en zou langer moeten meegaan.

Verder is hij degelijk en prettig in het gebruik. Het opladen van de accu gaat erg snel, in zo'n 28 minuten.

Een nadeel is dat de levensduur van de accu minder goed is. Gelukkig krijg je twee accu's geleverd, zodat je kunt wisselen.

Beste Koop: Metabo PowerMaxx BS 12

Deze boormachine van Metabo is al wat langer op de markt, maar heeft nog steeds een goede prijs-kwaliteitverhouding. Hij heeft twee versnellingen en wordt geleverd met twee accu's. Dit model heeft geen koolborstelloze motor.

Hij is goedkoper in aanschaf, maar je levert ten opzichte van de Makita wel wat in op de boor- en schroefprestaties. Die zijn een stuk minder goed. Maar desondanks is de Metabo een degelijke machine die goed door de levensduurtest komt.

De accu en de lader zijn goed. Het opladen gaat ook relatief snel. Al duurt het langer dan bij de Makita, namelijk zo'n 51 minuten.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.