Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Getest: Dit is de beste inductiekookplaat van 60 centimeter breed

Wat is de beste inductiekookplaat? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.
Door NU.nl/Consumentenbond

Inductiekookplaten worden steeds populairder. Begrijpelijk, want ze zijn handiger en energiezuiniger dan andere kookplaten. Ze worden een stuk sneller warm en zijn eenvoudig schoon te maken. Stap je over van koken op gas naar inductie? Mogelijk moet je dan de groepen in de meterkast aan laten passen, want een inductiekookplaat vraagt veel stroom.

De Consumentenbond test inductiekookplaten op onder meer prestaties, gebruiksgemak en energieverbruik. Er zijn in totaal 63 goed verkrijgbare inductiekookplaten getest.

De meeste kookplaten zijn 60 centimeter breed en hebben vier kookzones, maar er zijn ook bredere modellen van 80 centimeter breed.

In de categorie kookplaten van 60 centimeter breed is een model van AEG de Beste uit de Test. Een kookplaat van IKEA is de Beste Koop.

Beste uit de Test: AEG IKB64301XB

Deze kookplaat van AEG heeft vier vaste kookzones en een boostfunctie. Hiermee kun je extra snel opwarmen. Drie andere modellen van AEG zijn technisch gelijk; alleen de rand verschilt en is van glas of van rvs.

De IKB64301XB is een flinke krachtpatser die koken op vier zones tegelijk prima aankan. Ze kan echter ook goed sudderen op laag vermogen en verwarmt de pan mooi gelijkmatig. Dit laatste is handig voor bijvoorbeeld pannenkoeken bakken.

De kookzones zijn ruim genoeg om je pannen goed kwijt te kunnen. De temperatuur stel je in met plus- en mintoetsen. De bediening reageert erg goed en werkt prettig. Verder is de kookplaat makkelijk schoon te maken.

Dit model heeft geen zogenoemde flexibele zone (flexzone). Met een flexzone combineer je meerdere kookzones tot één grotere kookzone. Dat kan handig zijn bij gebruik van grote, langwerpige pannen.

Beste Koop: IKEA MATMÄSSIG (104.670.93)

Deze kookplaat van IKEA is goedkoper in aanschaf, maar scoort nog steeds goed. Net als de Beste uit de Test heeft ze vier kookzones en een boostfunctie. De boostfunctie is echter alleen beschikbaar op de kookzone linksvoor en rechtsachter.

Het vermogen is wat minder, maar sudderen gaat prima. Dat doet ze goed op zowel de grootste als de kleinste kookzone. Verder is ook de warmteverspreiding goed en wordt de pan gelijkmatig verwarmd.

De bediening van de plaat is duidelijk en werkt prettig. De temperatuur stel je in met plus- en mintoetsen.

Een nadeel is wel dat de MATMÄSSIG tijdens het koken een vrij luid ventilatorgeluid maakt.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.


Lees meer over:

Wonen

Aanbevolen artikelen