Wat is de beste zware accuboormachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Accuboormachines kunnen in lichte en zware modellen worden verdeeld. De termen licht en zwaar slaan zowel op het gewicht als op de kracht van de boormachine. De kracht wordt aangegeven in voltage: licht is 10,8 of 12 volt en zwaar is 14,4 of 18 volt (of meer). Je kunt met accuboormachines zowel schroeven als boren.

Wil je met de boormachine zoveel mogelijk kunnen doen? Dan is een zware accuboormachine een aanrader. Als je alleen wil schroeven en licht boren, bijvoorbeeld in zacht hout, dan volstaat een licht model.

De Consumentenbond test accuboormachines op onder meer schroeven, boren, prestaties van de accu en gebruiksgemak. Er zijn in totaal 36 boormachines getest die goed verkrijgbaar zijn.

Binnen de categorie zware accuboormachines is een boormachine van Parkside de Beste uit de Test. Deze boormachine is ook erg gunstig geprijsd en daarmee tegelijk ook de Beste Koop. Een goed maar wel iets prijziger alternatief is een boormachine van DeWalt.

Beste uit de Test en Beste Koop: Parkside Performance PABSP 20-Li B2

De Parkside is een boormachine van de Lidl die erg goed scoort. Dit model is een stuk goedkoper dan veel concurrenten. Je krijgt dus veel waar voor je geld.

Helaas krijg je maar één accu meegeleverd. Maar extra accu's kun je er los bijkopen voor 19 euro per stuk. Ook is de boormachine zonder accu te koop voor 65 euro.

Hij heeft twee versnellingen. De motor is een zogenaamde koolborstelloze motor (brushless motor). Dit type motor zou langer moeten meegaan.

De Parkside scoort op alle onderdelen goed. Hij is krachtig, degelijk en veilig. Ook de accu is erg goed en laadt snel op (42 minuten).

Let op: deze boormachine is deel van de (zwarte) Parkside Performance-lijn. Hij is wat duurder dan de normale (groene) Parkside-modellen. De resultaten van dit model zeggen dus niet per se iets over al het gereedschap van de Lidl.

Alternatief: DeWalt DCD791D2

De DeWalt is een boormachine die al wat langer op de markt is. Maar hij wint het nog steeds van veel concurrenten.

Hij is een stuk duurder in aanschaf dan de Parkside. Maar als je veel klust en andere machines van DeWalt hebt, kan het handig zijn. Je kunt dan gemakkelijk accu's uitwisselen.

Net als de Parkside heeft de DeWalt twee versnellingen en een koolborstelloze motor.

Waar hij vooral in uitblinkt, is het gebruiksgemak. Het is een zeer degelijke machine die goed door alle veiligheidstests komt.

Ook de accu en de lader zijn goed. De accu laadt snel op (49 minuten). De DeWalt wordt standaard geleverd met twee accu's, dus je kunt makkelijk wisselen als een van de accu's leeg is.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.