Wat is de beste 3-in-1 kinderwagen? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond en NU.nl geven antwoord.

Een 3-in-1 kinderwagen is bedoeld om te gebruiken vanaf de geboorte door er een reiswieg op te bevestigen. Je kunt er ook een autostoeltje op zetten. Een buggy is geschikt als je kind zelfstandig goed kan zitten, vanaf ongeveer negen maanden. Een 3-in-1 kinderwagen is wat steviger en zwaarder dan een buggy. Een buggy kun je compact opvouwen.

De Consumentenbond heeft in totaal 63 kinderwagens en buggy’s getest op onder andere gebruiksgemak, rijgedrag en stevigheid. Op veiligheid is extra gelet. En er is getest op onverharde ondergrond, zoals gras, rul zand en grind.

Binnen de categorie 3-in-1 kinderwagens is een model van Nuna de Beste uit de Test. Een kinderwagen van Mutsy is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Nuna Mixx Next

De Nuna is een prima kinderwagen die soepel rijdt en prettig is in het gebruik. Je kunt hem gebruiken tot je kind 22 kilo weegt (ongeveer vier tot vijf jaar oud).

De kinderwagen heeft uitstekende vering en rijdt makkelijk over ruw terrein. Ook als je veel moet sturen en draaien voelt dit soepel. De draaicirkel is klein waardoor je hem makkelijk kunt hanteren in krappe ruimtes.

De duwstang is instelbaar, wat vooral handig is voor wat langere mensen. Maar voor kleinere mensen is hij mogelijk op de laagste stand nog wat te hoog. Instellen van de gespen en riempjes gaat gemakkelijk.

Hij is wel behoorlijk zwaar en opgeklapt neemt hij aardig wat ruimte in. Dat kan een nadeel zijn voor gebruik in het openbaar vervoer. Daarnaast gaat het uitklappen wat stroef en kan het zitje voor kinderen tot één jaar iets aan de ruime kant zijn.

Beste Koop: Mutsy Evo

Deze kinderwagen van Mutsy is een stuk goedkoper dan de Nuna. Hij is te gebruiken tot je kind 15 kilo weegt (ongeveer vier jaar oud). Hij presteert iets minder goed dan de Nuna, maar nog steeds ruim voldoende.

Rijden gaat met deze wagen soepel. Hij rijdt op alle ondergronden goed en ook bij obstakels of in krappe ruimtes is hij goed hanteerbaar. Ook de remmen zijn goed te bedienen.

De rugleuning en het tuigje verstel je eenvoudig. Je zet ook de reiswieg en het autostoeltje er gemakkelijk op en af.

Extra handig voor kleinere of juist langere mensen is de duwstang. Die kun je een flink eind verstellen.

Een nadeel is dat je hem niet heel compact kunt opvouwen. Ook neem je hem, vanwege de maat en het gewicht, lastig mee in het openbaar vervoer. Daarnaast is het zitje wat aan de smalle kant, waardoor grotere kinderen soms wat minder comfortabel zitten.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.