Welke grotere inductiekookplaat is de beste? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Inductiekookplaten zijn handig. Ze reageren snel en zijn eenvoudig schoon te maken. Stap je van een gasfornuis over naar een inductiekookplaat? Let dan op de stroom. Een inductiekookplaat vraagt veel stroom en dus heb je mogelijk een uitbreiding in de meterkast nodig.

De Consumentenbond test inductiekookplaten op onder meer prestaties, gebruiksgemak en energieverbruik. In totaal zijn 47 goed verkrijgbare inductiekookplaten getest.

De meeste kookplaten zijn 60 centimeter breed en hebben vier kookzones. Maar er zijn ook bredere modellen.

In de categorie kookplaten van 80 centimeter breed doet een model van Bosch het op dit moment goed. Dit model is de Beste uit de Test, maar ook nog eens gunstig geprijsd en dus tegelijk de Beste Koop. Wil je liever iets minder besteden? Dan is een model van AEG een goed alternatief.

Beste uit de Test én Beste Koop: Bosch PIV851FC5E Serie 6

De kookplaat van Bosch heeft vijf kookzones. Hij heeft een boostfunctie waarmee je extra snel kunt opwarmen. Het Bosch-model PIV895FC5E is technisch gelijk, maar heeft een iets andere rand.

Er is voldoende ruimte tussen de kookzones om je pannen goed kwijt te kunnen. Ook is hij goed in sudderen op een laag vermogen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat iets snel aanbrandt.

Verder is de bediening erg goed en is de kookplaat makkelijk schoon te maken.

Dit model heeft helaas geen flexibele zone (flexzone). Bij een flexzone kun je meerdere kookzones tot één grote kookzone verbinden. Handig bij gebruik van een grote, langwerpige pan of braadslee.

Alternatief: AEG IKB84431IB

De AEG IKB84431IB van 80 centimeter breed scoort ook goed en is een stuk goedkoper in aanschaf. Wel heeft hij een kookzone minder dan de Bosch. Als vier kookzones volstaan, is dit dus een prima alternatief.

De temperatuur stel je per kookzone in met een slider. Op de slider zijn niet alle standen goed zichtbaar, dus is het soms wat lastig om direct het juiste vermogen te kiezen.

Er is voldoende ruimte voor de pannen. Je kunt dus prima alle kookzones tegelijk gebruiken. Verder is de kookplaat makkelijk in gebruik, eenvoudig schoon te maken en heeft hij een boostfunctie.

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.