Voor een goede nachtrust heb je de juiste omstandigheden nodig. Benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt? Vijf tips van vtwonen om meer rust in de slaapkamer te creëren.

Strandhuisgevoel in de slaapkamer

Verschillende grijs- en blauwtinten gecombineerd met helderwit zorgen ervoor dat je je in een strandhuis waant. Wil je toch graag kleur op de muur toevoegen, maar wel harmonie en rust vinden? Kies dan bijvoorbeeld voor terra en natuurlijke steentinten of venkelgroen. Rustgevender wordt het niet. Een poederachtige matte krijtlook doet een wand nog zachter lijken, alsof je omringd wordt door aaibaar fluweel.

Daarnaast is behang dit jaar helemaal in. Na alle jaren van effen en uni neemt het decoratieve nu de overhand. Wil je een wowfactor creëren, zonder dat je slaapkamer onrustig oogt? Schroom dan niet voor muurbreed behang. Een andere oplossing is een behangpaneel, dat je slaapkamer ook in korte tijd veel sfeer kan geven.

Ruim je kamer elke dag op

Maak regelmatig schoon en vermijd een rommelige slaapkamer. Zorg dat je lege glazen van je nachtkastje hebt gehaald, boeken niet overal rondslingeren, kleding van de grond is opgeborgen en alle kastdeuren gesloten zijn. Rommel maakt je onbewust druk en onrustig in je hoofd.

Mooie spullen mogen daarentegen wel gezien worden en geven juist sfeer aan de slaapkamer. Groeperen is het toverwoord. Zet niet één maar twee planten neer en zet een paar bijzondere souvenirs in dezelfde tinten bij elkaar in een open kast.

De slaapkamer verduisteren

De slaapstof melatonine stimuleert je hersenen om te gaan slapen en wordt aangemaakt door duisternis. De slaapkamer goed verduisteren is dus erg belangrijk. Zorg dat de slaapkamer niet te licht is. Bedek ramen met gordijnen of jaloezieën. Gebruik een lamp met een laag vermogen. Of neem een sleep- en wake-uplight, die ervoor zorgt dat je ontspannen in slaap valt en weer energiek wakker wordt.

De ideale temperatuur

Een koude slaapkamer is niet fijn, maar van een warme slaapkamer word je ook niet altijd vrolijk. De ideale temperatuur is voor iedereen anders. Misschien slaap je het lekkerste bij een frisse lucht van 17 graden, terwijl een ander liever in een kamer slaapt waar het 20 graden is.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt in ieder geval dat 18 graden de meest ideale temperatuur is. Zet ramen in de zomer open en zorg in de winter voor voldoende dekens.

Frisse geur

Zelfs als je de ramen 's ochtends opendoet, kan je slaapkamer niet lekker ruiken na een nacht slapen. Zorg daarom altijd voor een frisse geur, bijvoorbeeld door een paar fijne geurkaarsen of -stokjes toe te voegen. Geuren als kamille, lavendel en vanille zorgen voor een ontspannend gevoel.