Wat is de beste wasmachine voor huishoudens van niet meer dan vier personen? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Bestaat jouw huishouden uit niet meer dan 4 personen? Dan is een trommel voor 7 kilo wasgoed meer dan genoeg.

De Consumentenbond test wasmachines met verschillende wascapaciteiten. We testen op onder meer schoonwassen, spoelen, centrifugeren, energie- en waterverbruik en programmaduur. Andere aspecten waar we op hebben getest zijn gebruiksgemak en lawaai. In totaal zijn er 207 wasmachines getest die goed verkrijgbaar zijn.

In de categorie wasmachines voor kleine huishoudens komt een wasmachine van Siemens als Beste uit de Test. De Beste Koop is een Samsung.

Beste uit de Test: Siemens WMN16T3471

Deze wasmachine levert keurig schone was af. Of je nu een handdoekenwas draait met het katoenprogramma of delicate kleding met het programma voor synthetische was. Vrijwel alle vlekken gaan er moeiteloos uit.

De machine heef een A+++-label voor energiegebruik. Maar helaas geldt dat niet voor alle wasprogramma's. De 'normale' wasprogramma's (katoen en synthetisch op 40 graden) zijn maar matig energiezuinig.

Je wasgoed komt relatief droog uit de trommel, omdat hij uitstekend centrifugeert met maximaal 1.600 toeren. Daarnaast is de lade waar je het wasmiddel in doet prettig in gebruik.

Nadeeltje is wel dat deze Siemens niet zo goed is in het spoelen van katoen.

NB.: Er kwamen meer wasmachines als Beste uit de Test. We lichten hier de wasmachine uit die het laagst geprijsd is.

Beste Koop: Samsung WW70J5486MW/EN

De Samsung WW70J5486MW/EN heeft een capaciteit van 7 kg en kan centrifugeren met maximaal 1.400 toeren. De machine heeft de zogenaamde Ecobubble-technologie voor het uitwassen van vlekken.

Met Smart Check kun je met behulp van een smartphone oplossingen vinden voor wasmachineproblemen.

Hij centrifugeert uitstekend en is zuinig met energie. Maar de programma's voor het wassen van katoen en synthetisch duren vrij lang, wat best een nadeel is.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.