Nu de zon volop schijnt is het tijd om de nodige voorbereidingen te treffen voor zwoele zomeravonden. Een buitenkeuken staat garant voor gezelligheid én lekker eten. Met deze DIY's van vtwonen maak je zelf de ideale buitenkeuken.

Bepaal allereerst aan welke eisen jouw ideale buitenkeuken voldoet. Genoeg opbergruimte voor pannen, potten en kookgerei, een fijn werkblad om eten op te bereiden of misschien zelfs plek voor een kraantje of gasbrander? Je kunt de keuken zo uitgebreid mogelijk maken, of juist gaan voor een budgetversie. Hieronder vind je drie soorten buitenkeukens die je gemakkelijk zelf maakt.

Buitenkeuken met opbergruimte

In deze buitenkeuken kun je al je pannen, potten, kookgerei en servies kwijt. Praktische benodigdheden - zoals de barbecue en houtskool - verstop je achter de kastdeurtjes, terwijl je mooie schalen, borden en vazen in de open vakken kunt zetten. Het enige wat je voor deze buitenkeuken nodig hebt zijn houten balken en planken, schroeven, houtlijm, inboorscharnieren en een speedboor. Schilder tot slot de keuken in een mooie kleur voor een opvallend effect, of behoud juist de robuuste uitstraling door het hout niet te verven.

Een buitenkeuken staat garant voor gezelligheid én lekker eten. (Foto: vtwonen)

Compacte buitenkeuken met gasbrander

Deze compacte buitenkeuken heeft een ingebouwde gasbrander met enkele gaspit, waardoor je buiten met gemak een eenpansgerecht maakt. De keuken heeft daarnaast opbergruimte voor je theedoek, kruidenpotjes en een zelfgemaakte houder in de vorm van een 'takje' voor keukengerei.

De buitenkeuken maak je met MDF-platen, twee zwenkwielen, houten stokken, een gasbrander, gasfles en gasslang met drukregelaar. Je kunt ervoor kiezen om de keuken te verven met meubelverf voor buiten, zodat deze in weer en wind in de tuin kan staan.

Budget buitenkeuken

Zou je graag een buitenkeuken willen, maar is je budget niet zo groot? Met een tafelblad, twee houten groentekistjes en acht wielen maak je binnen mum van tijd een low budget buitenkeuken. Dankzij de wieltjes kun je de keuken ook nog eens gemakkelijk verplaatsen. Hang een smalle buis boven de keuken voor je keukengerei, timmer een kastje in elkaar voor het opbergen van kruidenpotjes, zet een barbecue of gasbrander op het keukenblad en je bent klaar om te koken.