Wat is de beste inductiekookplaat? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Inductiekookplaten bieden veel voordelen. Er lekt weinig hitte weg, ze reageren snel en zijn makkelijk schoon te maken. De meeste zijn 60 cm breed en hebben 4 kookzones, maar er zijn ook grotere modellen.

Stap je over van gas naar inductie? Dan kan het zijn dat je een uitbreiding nodig hebt in de meterkast. Een inductiekookplaat vraagt veel stroom.

De Consumentenbond test inductiekookplaten op onder meer prestaties, gebruiksgemak en energieverbruik. Er zijn in totaal 24 inductiekookplaten getest die goed verkrijgbaar zijn.

Een model van AEG doet het erg goed in de test en is ook heel betaalbaar. Deze is zowel de Beste uit de Test als de Beste Koop. Het beste alternatief is een kookplaat van Whirlpool. Die krijgt het op een na beste rapportcijfer in de test.

Beste uit de Test én Beste Koop: AEG IKB64301XB

Prijs: 359 euro
Testoordeel: 7,6
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste inductiekookplaten

De AEG is een inductiekookplaat met 4 kookzones. De rand is van rvs-staal. Je hebt dit model ook in andere variaties met een rand van glas.

De prestaties zijn goed. Er is voldoende ruimte en vermogen om gemakkelijk met 4 pannen tegelijk te koken. De warmteverdeling per pan is gelijkmatig. Ook het sudderen op laag vermogen gaat prima, zowel op de grote als de kleine kookzones. De kookplaat heeft een boostfunctie waarmee je de pannen extra snel opwarmt.

Ook de bediening is erg goed. De knoppen zijn duidelijk, prettig en reageren goed. Je kunt het volume van de geluidjes achter de knoppen aanpassen.

Een nadeel is dat de AEG geen flexzone heeft. Bij een flexzone verbind je meerdere kookzones tot 1 grote kookzone. Dit kan handig zijn bij gebruik van een grote, langwerpige pan of braadslee.

Alternatief: Whirlpool ACM 750/BA

Prijs: 399 euro
Testoordeel: 7,4
Vind de laagste prijs
Bekijk alle geteste inductiekookplaten

Wil je geen AEG kopen? Dan is deze Whirlpool het beste alternatief. Hij is iets duurder en heeft een iets lager testresultaat, maar het scheelt niet veel.

De Whirlpool presteert goed en heeft een goede warmteverdeling. Maar met 4 pannen tegelijk op vol vermogen haalt hij het niet bij de AEG. Ook heb je met een grote pan wat weinig ruimte over voor een tweede pan aan dezelfde kant.

Net als de AEG heeft de Whirlpool geen flexzone, maar wel een boostfunctie. De bediening is duidelijk en werkt prettig. Een ander positief punt is dat je deze kookplaat erg makkelijk schoonmaakt.

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is altijd het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.