Wat is de beste inbouwkoelkast met vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Een inbouwkoelkast koop je vaak in combinatie met je keuken. Die is mooi weggewerkt en vormt één geheel met de keuken. Maar als je er een wil vervangen, dan kan het lastig zijn om een koelkast te vinden die goed past. Ook heeft een inbouwkoelkast meestal wat minder ruimte van binnen en zijn ze vaak wat duurder.

De Consumentenbond test koelkasten op onder meer koelvermogen, energieverbruik en optimale temperatuur. In totaal zijn 240 koelkasten getest die goed verkrijgbaar zijn.

Binnen de categorie inbouwkoel-vriescombinaties is een model van Siemens de Beste uit de Test. Een model van Bosch is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Siemens KI86SHD40

De Siemens is een inbouwkoelkast met superkoel- en supervriesfunctie. De koelkast beschikt over low frost, waardoor je hem minder vaak hoeft te ontdooien. Het koelvermogen is uitstekend. Koelvermogen is de hoeveelheid tijd die het kost om een lading van 25 graden Celsius te koelen. Met de superkoelfunctie ingeschakeld gaat het zelfs nog sneller.

Daarnaast houdt hij je voedsel met gemak op de optimale temperatuur. En hij doet dat ook energiezuinig. De koelkast draagt het energielabel A+++ en scoort op energieverbruik erg goed met een 8,6.

Een nadeel is dat het invriezen van grote hoeveelheden wat langer duurt als je geen gebruik van de supervriesfunctie maakt. Ook is de koelkast minder geschikt voor onverwarmde ruimtes. In een koude omgeving (10 graden Celsius) blijft de temperatuur in de koelkast niet stabiel.

Beste Koop: Bosch KIS87AF30

De Bosch beschikt - net als de Siemens - over een superkoel- en supervriesfunctie en low frost. Hij heeft een uitstekend koelvermogen en houdt je voedsel met gemak op de optimale temperatuur. De koelkast maakt daarnaast weinig geluid.

De Bosch is met een energielabel A++ wat minder energiezuinig dan de Siemens-koelkast. Hij scoort op energieverbruik een 6,5. Een ander nadeel is dat hij lang doet over het invriezen van een grote lading boodschappen. Zelfs met de supervriesfunctie ingeschakeld gaat het niet heel snel.

Verantwoording

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is altijd het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.