Wat is het beste kinderstoeltje met gordelbevestiging? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen tot 1,35 meter. Stoeltjes komen voor in verschillende vormen en maten. Er zijn babystoeltjes, peuterstoeltjes en kinderstoeltjes. Je kiest het juiste stoeltje op basis van het gewicht en de lengte van je kind. Daarnaast kun je kiezen tussen stoeltjes met gordelbevestiging of Isofix-bevestiging waarbij een stoeltje in de leuning geklikt kan worden.

De Consumentenbond test voortdurend autostoeltjes op onder meer veiligheid en gebruiksgemak. Er zijn meer dan 130 verschillende stoeltjes getest die goed verkrijgbaar zijn.

De categorie kinderstoeltjes met gordelbevestiging zijn voor kinderen van ongeveer vier tot twaalf jaar (of 15 tot 36 kg). Je zet deze zitjes vast met de autogordel. In deze stoeltjes kijkt je kind altijd naar voren. Achteruitkijkend vervoeren is door de lengte van je kind niet meer mogelijk.

Binnen deze categorie komt een stoeltje van Britax Römer als Beste uit de Test. Een stoeltje van Maxi-Cosi is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Britax Römer Kid II

De Britax Römer biedt goede bescherming bij botsingen en scoort een 7 op veiligheid.

Het is een licht stoeltje dat je snel en simpel in en uit de auto haalt. Hij is makkelijk aan te passen op de grootte van je kind. Ook zet je je kind eenvoudig vast in het zitje.

Een nadeel is dat het stoeltje veel ruimte in beslag neemt. Ook kan de zithouding wat minder prettig zijn voor je kind en is het zicht naar buiten beperkt.

Beste Koop: Maxi-Cosi Rodi XP 2

Dit stoeltje biedt voldoende bescherming en scoort een 6,8 op veiligheid. Bij een frontale botsing biedt hij iets minder bescherming dan de Beste uit de Test.

Net als bij de Beste uit de Test pas je het stoeltje makkelijk aan op de grootte van je kind. Ook is het kinderstoeltje snel en eenvoudig te installeren en maak je je kind makkelijk vast.

Een nadeel is dat je het zitje niet stevig kunt vastzetten op de autostoel waardoor het wat minder stabiel staat.

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is altijd het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.